Útleírások

Egyiptom - Sátorral a Fehér Sivatagban
Horvátország - Zadar környéke
Horvátország - Tavaszi hosszú hétvége Dubrovnikban
Indonézia - Jáva és Bali, Hong Kongi kitérővel
Kuba - 1400 km négykeréken
Madeira - Téli túrák az örök tavasz szigetén
Olaszország - Nápoly és környéke
Olaszország - Toszkána: Borok és etruszkok nyomában
Spanyolország - Őszi séták Barcelonában
Spanyolország - La Manga-i csillagtúrák
Spanyolország - El Camino
Törökország - Gulettel az ókori Lykia nyomában
Törökország - Kappadókia
Törökország - Kappadókia reloded
Törökország - Kappadókia full time
Törökország - Őszi túra csecsemővel
Törökország - Isztambul
Törökország - Kalandozások É-Mezopotámiában
Törökország - Lykiai út


Borok

 Borfajta leírások
 Borkostolás Jegyzetek
A Sangiovese magasiskolája
Rendhagyó Hungaricum kóstoló
Miért éppen Grúzia, Törökország és Bulgária
Dalmát bortúra - 2011, 2018
Spanyolország - Katalán bortúra
Katalán szőlőfajták
Mi fán terem a Cava
Borvidékek és pincék
Bodegas Segura Viudas
Bodegas Raventós i Blanc
Bodegas Pares Balta
Clos Mogador
Clos de l Obac
Mas d En Gil
Bodegas Castell del Remei
Castell d Encus
Tomas Cusiné
Hotelek és éttermek
Török bortúra - 2013május
Portugál bortúra - 2014 április
Loire - kóstolási jegyzetek 2018


Extrák

 Vendégkönyv
 Képtár


Bodegas Pares BaltaMasia Can Balta s/n 08796 Pacs del Penedes (Barcelona)
Tel: +34 938 90 13 99
www.paresbalta.com

A Raventós birtok után Pares Balta családi birtoka hátrányból indult. Nem csak azért, mert itt az angolul beszélő marketing-kereskedelmi munkatárson kívül más nem várt bennünket, de valahogy a hangulat sem nyűgözött le. Hiányzott az a plusz érzés, amit a magunkfajta "feketeöves borbuzi" társaság egyből kiszagol :).

A család 1790-óta gazdálkodik a környéken, de a borászatot ebben a formában 1978 indították útnak. 5 különböző területen kb. 210Ha ültetvénnyel rendelkeznek. Fő fajták Garnatxa, Xarel.lo, Macabeo, Parellada. De vannak a helyi adottságokhoz alkalmazkodó egyéb fajták is Chardonnay, Sauvignon Blanc, Gewürztraminer, Pinot Noir, Mencía, Merlot, Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc, Syrah, Tempranillo, Muscat, Petit Verdot és Touriga Nacional. Cava-n kívül itt a csendes bor készítés is jelentős. A nagy volumenű alap boroktól kezdve a néhány száz palackos "microcuvée"-kig több kategóriában készítenek bort. Természetesen alapvetően organikus, bio szemlélettel dolgoznak.

Kóstolási sor:

Cava Brut: (6 euro, 70% Parellda, Xarel lo, Macabeo): Illata parfümös, gyümölcsös. Kóstolva hűvös, gyógynövényes aromák. Korrekt, szép sav.

Cava Selectio: (12 euro, 30-36 hónap seprőn érlelés, 60 Xarel lo, 25% Chardonnay, 10% Parellada, 5% Macabeo) Nagyon jó szerkezetű, feszes, hosszú, de fiatal meg.

Blanca Cusine Cava 2008: (17 euro, 59% Chardonnay, 41% Pinot Noir) A Pinot alapbor 16 hónapig új hordós érlelést kapott. Emiatt a jó savkészlet és szerkezet ellenére aromáira ráül és nehézzé teszi a fa.

Csendes borok:

Blanc de Pacs 2011: (5 euro, Parellda, Xarel lo, Macabeo fehér alapbora) Illatos, kedves, de rövid. Kevés sav.

Calcari 2011: (7euro, 100 % Xarel lo) Rozsdamentes tartályban erjedt és érett, battonage-t kapott. Aromavilága izgalmas, de szerkezete egyszerű és rövid.

Electio 2009: (20 euró 100% Xarel lo) A Finca Cal Miret ültetvényről, 325 m magasról, 82 éves ültetvényről származó bor barrique erjesztést és érlelést kapott. Koncentrált, komplex illat és ízvilág. A bor szerkezete azonban túlérettséget mutat, túl magas a koncentráció, kevés a sav. A fás jegyek túlzottan ráülnek.

A fehér tételek Tokajhoz és Somlóhoz szokott csapatunknak nem okoztak nagy örömet.

Indigena 2010: (10 euro, 100% Garnacha). 600 méter magasról származó 9 éves ültetvény. Acélban erjedt, majd 6 hónap hordós érlelést kapott. Vonzó tipikus epres grenache illat. Jó egyensúly, gyümölcs bomba, kár, hogy picit tapad a tannin. Jó ivású bor.

Hisenda Miret 2008: (20 euro, 100% Garnacha). Finca Cal Miret, 400m. A nagyapa anno rozét készített a túlterhelt ültetvényből, de a borász lányok meglátták a lehetőséget az idős ültetvényben. Ma kb. 35 mázsa/hektár mennyiséget terem. Acél tartályos erjesztést követően 5 hónapig új, illetve másod töltésű francia hordókban ért. Illata komplex, amelyben avaros-földes enyhén animális jegyek keverednek a grenache gyümölcsösségével. Pici túlérettség az egyetlen zavaró jegy. Kóstolva is komplex, jó savakat mutat. Megosztó tétel, szerintem feltétlen érlelést igényel.

Absis 2005: (45 euro, 65% Tempranillo, Merlot-Cabernet-Syrah) Finca La Torreta ültetvény, 340 m. 400 literes francia új hordóban történő erjesztést követően továbbá 18 hónapig hordóban érlelődött. Csak most került forgalomba. A piros bogyós gyümölcsökön és a nem túlzó tosztósságon túl illatában és ízében is van pici vegetalitás, zöldesség, talán a Cabernet éretlen? - találgatja csapatunk. Egyébként jó a sav, a bor hosszú, ásványosság és, komplexitás is jellemzi.

GrataVinum GV5 2008, Priorat: (40 euró) 8000 palackos tétel, amely a család Priorati birtokáról származik. Parkertől 93 pontot kapott. Carignena az alapja. Komplex, tömör, nagyon ásványos, remek savkészlettel és hosszúsággal! Igazán megdobogtatja szívünket és fokozza várakozásainkat Priorat iránt.


Fotógaléria: Pares Balta