Útleírások

Egyiptom - Sátorral a Fehér Sivatagban
Horvátország - Zadar környéke
Horvátország - Tavaszi hosszú hétvége Dubrovnikban
Indonézia - Jáva és Bali, Hong Kongi kitérővel
Kuba - 1400 km négykeréken
Madeira - Téli túrák az örök tavasz szigetén
Olaszország - Nápoly és környéke
Olaszország - Toszkána: Borok és etruszkok nyomában
Spanyolország - Őszi séták Barcelonában
Spanyolország - La Manga-i csillagtúrák
Spanyolország - El Camino
Törökország - Gulettel az ókori Lykia nyomában
Törökország - Kappadókia
Törökország - Kappadókia reloded
Törökország - Kappadókia full time
Törökország - Őszi túra csecsemővel
Törökország - Isztambul
Törökország - Kalandozások É-Mezopotámiában
Törökország - Lykiai út


Borok

 Borfajta leírások
 Borkostolás Jegyzetek
A Sangiovese magasiskolája
Rendhagyó Hungaricum kóstoló
Miért éppen Grúzia, Törökország és Bulgária
Dalmát bortúra - 2011, 2018
Spanyolország - Katalán bortúra
Katalán szőlőfajták
Mi fán terem a Cava
Borvidékek és pincék
Bodegas Segura Viudas
Bodegas Raventós i Blanc
Bodegas Pares Balta
Clos Mogador
Clos de l Obac
Mas d En Gil
Bodegas Castell del Remei
Castell d Encus
Tomas Cusiné
Hotelek és éttermek
Török bortúra - 2013május
Portugál bortúra - 2014 április
Loire - kóstolási jegyzetek 2018


Extrák

 Vendégkönyv
 Képtár


Bodegas Segura Viudas


Carretera Sant Sadurni d'Anoia to Sant Pere de Riudebitlles, Km. 5
08775 Torrelavit (Barcelona)
Tel: +34 938 917 070
www.seguraviudas.com

A Segura Viudas - a 150 millió közeli palackos termeléssel legnagyobb Cava termelőnek számító - Freixenet csoport tagja. Annak ékszerdoboza, amely Penedés DO besorolású területekről készít pezsgőt. Termésük a csoporthoz képest kicsi "csak" évi 8 millió palack.

A birtok története a 11. századig nyúli vissza, igaz akkor még katonai jelentőségű, ebből az időből származik az őrtorony is. A későbbi átépítések magukon viselik a vizigót, a román és a gótika jegyeit is. A 13. században építik át vidéki kúriává, és folytatnak gazdálkodást a környékén. Bortermelő központtá a pezsgőkészítés 19. századi felemelkedéskor válik. A Segura Viudas bor és Cava márkát 1959-ben alapították.

Vendéglátóink a birtoklátogatáskor a hagyományos fajták jelentőségét, a bio művelés fontosságát hangsúlyozzák, ahol a cél a környezettudatos és minél magasabb minőségű szőlő termesztése. Nem használnak műtrágyát, vegyszereket és rovarok ellen feromon csapdákkal védekeznek.

A kóstolás során fajta tiszta alapborokat és komoly pezsgő sort mutattak be, mindezt fantasztikus környezetben, profizmussal a borász és az exportvezető részvételével. A kóstolt tételek:

Macabeu - alapbor 2011: Intenzív virágra emlékeztető illatok. Kóstolva gyümölcsös, egyszerű szerkezettel, de elegendő savval.

Xarel lo - alapbor 2011: Gazdag illat és íz jegyek. Jó savszerkezet, de picit magasabb alkohol jellemzi.

Parellada - alapbor 2011: Érett, kedves, egyszerű, de jól iható.

Segura Viudas Conde de Caralt (Brut Blanc de Blancs): Alap 7 eurós tétel, amelyből 2 millió palack készül. 60% Macabeo, 20% Xarel lo, 20% Parellada. Nagyon gazdag illat, komplex, ásványoság és pici petrol. (A helyi borász nem szereti ezt a jelzőt, hibának tartja. Pedig mi a német rizlingek nagyon kedvelt karakterére gondoltunk és nem hibára.) Kóstolva viszont rövid, nagyon kevés a savérzet.

Segura Viudas Brut Vintage Gran Reserva 2007: 250.000 palack, 40 hónapig érlelték seprőn. Macabeo 67%, Parellada 33%. Brut Nature, azaz nyerspezsgő. Illata levegőztetés után nagyon komplex, ásványos és ott a petrol! A borásszal megegyezünk, hogy már érti miről beszélünk. Szerinte ez a Parellada másodlagos érési jegye. Nagyon jó Cava 12 euróért.

Segura Viudas Torre Galimany 2007: Leginkább Xarel lo-ra épülő házasítás (némi Macabeo és Parellada mellett). Zéro dosage és gran reserva tétel. Az alapbor fahordós, sőt egy része héjon erjesztett. Illatában a fahordós jegyek mellett a magas alkohol dominál (13%!). Kóstolva robosztus szerkezet, izgalmas "perverzitás" és csak semmi elegancia. Izgalmas, komplex, ásványos, de valahogy sok. 20.000 palack, 15 euró.

Segura Viudas Brut Rosé: Úttörő jellegű kísérlet a korábban elfelejtett Trepat nevű fajtából (90%), és 10% Garnachaból. 150.000 palack készül belőle, ára 9 euró. 12 hónapig érlelték seprőn. A stílus elég feminin, a szép gyümölcsösség ellenére ízlésünknek túl sok maradék cukor teszi behízelgővé.

A Freixenet csoport másik birtokáról a Castellblanch-tól is kóstoltunk. A Cava készítés központjában, Sant Sadurni d'Anoia-ban alapította a Parera család 1908-ban. 1984-ben vásárolták fel. Éves termelése 30 millió palack.

Castellblanch Brut Zero: 5 eurós alap tétel. 60% Xarel lo, 30% Macabeo, 10% Parellada. Mi a Brut Nature változatot kóstoltuk (kevesebb mint 3 g/l maradékcukor). Illata izgalmas és komplex, ásványos, és az a bizonyos érett parelladas-rizlinges. Kóstolva nagyon jó egyensúlya és savai határozzák meg a képet, hosszú, ásványos és elegáns. 5 csillagot eléri.

Castellblanch Gran Castell 2004: Gran reserva évjáratos tétel, a dosage 3g/l cukor alatt. 40% Parellada, 25% Macabeo, 20% Xarel lo, 15% Chardonnay. Aranyba hajló színvilága is érettségre utal. Illata komplex, gyógynövényes, ásványos jegyekkel. Kóstolva jó az egyensúly, de lecsengésében már túl "egyszerű", kiürül, csúcsán már átbillent. Így is erős 4 csillag. (15 euró)

Végül kóstoltunk az anyavállalat tételeiből is. A Freixenet Csoport két család egyesüléséből jött létre. A Ferrer család már a 12. században agrárágazatban utazott a környéken. A Salas család pedig már a 1800-as években jelentős bor exportőrnek számított. Ahogy lenni szokott egy házasság után egyesült a két birtok és vette fel mai nevét. Nagyon korán kifejezetten professzionális sales és marketing stratégiát folytattak, pl. 1935-ben már képviseleti irodájuk volt Londonban és az USA-ban. Saját termelésük évi 80 millió palack.

Freixenet Cuvée D.S. 2006: Gran reserva tétel a 3 klasszikus fajtából, 4 g/l maradék cukorral. Átlagosan 36-48 hónapig érik seprőn. Az alapborok egy része gesztenye hordóban érett. Az 1960-as években készültek az első reserva tételek, és az akkor cégelnök Dolores Sala után kapta ez a cuvéve a D.S. nevet. Illata komplex, benne kenyérhéj, élesztő, ásványosság, pici tósztosság, és szárított-aszalt gyümölcsös jegyek. Kóstolva nagyon telt, jó savakkal, de talán túl nagy testű. Ízvilága gazdag, komplex aromavilággal, de összességben kicsit sok. Ez már csak ízlés dolga, ez egy nagyszerű tétel. (17 euró)

Freixenet Casa Sala 2005: Brut Nature tétel., 20 ezer palack készül. A Csoport csúcs tétele. 75% Parellada, 25% Xarel lo. 5 évig érlelték seprőn. Illata komplex, tombol benne az ásványos-petrolos (érett parelladás) jegy. Oxiodáció nyomokban sem, érett citrusos gyümölcsös jegyek is felfedezhetőek. Kóstolva nagyon jó struktúra és egyensúly, hosszú ásványos lecsengés jellemzi. Komplex ízvilágában élesztős-kekszes jegyek dominálnak, frissességgel. Elegáns, egyértelműen 5 csillagos tétel (30 euró)

Freixenet Malvasia 2001: Nekem teljesen szokatlan ötlet, hogy egy Cava ennyire édes legyen (52g/l maradék cukorral). Tisztán magas cukortartalmú, Malvasia szőlőből készült. Az alapanyag gesztenyefa hordóban érett, majd a kész pezsgő 66-76 hónap között seprőn. A karaktere nem véletlenül kifejezetten sherry-s. Pudingos, karácsonyi süteményekre emlékeztető jegyek, kandírozott citrushéjak, kenyérhéj. Egyensúlyáról nem beszélnék, nem esetem. (100 ezer palack, 10 euró)

Fotógaléria: Segura Viudas