Útleírások

Egyiptom - Sátorral a Fehér Sivatagban
Horvátország - Zadar környéke
Horvátország - Tavaszi hosszú hétvége Dubrovnikban
Indonézia - Jáva és Bali, Hong Kongi kitérővel
Kuba - 1400 km négykeréken
Madeira - Téli túrák az örök tavasz szigetén
Olaszország - Nápoly és környéke
Olaszország - Toszkána: Borok és etruszkok nyomában
Spanyolország - Őszi séták Barcelonában
Spanyolország - La Manga-i csillagtúrák
Spanyolország - El Camino
Törökország - Gulettel az ókori Lykia nyomában
Törökország - Kappadókia
Törökország - Kappadókia reloded
Törökország - Kappadókia full time
Törökország - Őszi túra csecsemővel
Törökország - Isztambul
Törökország - Kalandozások É-Mezopotámiában
Törökország - Lykiai út


Borok

 Borfajta leírások
 Borkostolás Jegyzetek
A Sangiovese magasiskolája
Rendhagyó Hungaricum kóstoló
Miért éppen Grúzia, Törökország és Bulgária
Dalmát bortúra - 2011, 2018
Spanyolország - Katalán bortúra
Katalán szőlőfajták
Mi fán terem a Cava
Borvidékek és pincék
Bodegas Segura Viudas
Bodegas Raventós i Blanc
Bodegas Pares Balta
Clos Mogador
Clos de l Obac
Mas d En Gil
Bodegas Castell del Remei
Castell d Encus
Tomas Cusiné
Hotelek és éttermek
Török bortúra - 2013május
Portugál bortúra - 2014 április
Loire - kóstolási jegyzetek 2018


Extrák

 Vendégkönyv
 Képtár


Bodegas Raventós i BlancCarrer del Roure
08770 Sant Sadurní d'Anoia (Barcelona)
Tel: +34 938 18 32 62
www.raventos.com

A birtok neve nem véletlen, valóban az első Cava készítő volt maga az üknagyapa, Josep Raventós. A család 1497-ben alapította a birtokot, ami később a Cordoníu részvénytársaság alapja lett. 1984-ben Josep María Raventós i Blanc és a fia Manuel Raventós úgy döntöttek eladják a Cordoníu-ben lévő részesedésüket és önálló birtokot alapítanak, amelynek célja a több tíz milliós tömegtermelés helyett a magas minőségű, hosszú életű, csúcsgasztronómiának szánt cava-k készítése. Hogy menyire megviselhette a válás idősebb Raventós urat nem kell jobb bizonyíték, mint hogy a birtok megalapítását és felépítését követően pihenni indult Új-Zélandra, ahol horgászás közben hajója fedélzetén érte szélütés, és 1986 március 12-én elhunyt. Fia Manuel és unokája Pepe azonban töretlenül haladnak a kitűzött úton.

5 ültevény, 46 különböző, de részben egybefüggő parcellála adja birtokot, amelynek 80%-án hagyományos fajták Xarel lo, Macabeu, Parellada és Monastrell van telepítve. A telepítések 1954 és 2006 között zajlottak. Az ültetvények talaja jellemzően meszes-agyagos, kavicsos, ami ideális a hosszabb életű pezsgők szempontjából nélkülözhetetlen savszerkezet szempontjából. Az évi termés kb. 800 ezer palack. A szőlőművelésben 2007 óta a rovarkártevők ellen csak ferromon csapdákat alkalmaznak, 2010-ben kapták meg a bio-organikus certifikációt.

A birtok látogatása közben két szó járt folyamatosan a fejemben: tradíció és hitelesség! A bennünket kísérő fiatalember úgy fogalmazott, hogy bár ő nem családtag, de a család tagjának érzi magát. Ahogyan a mindössze 20 fő körüli team minden tagja.

Nagy meglepetés és élmény volt, hogy Raventós úr reggelivel várt bennünket, ahol lovagteremnek is beillő étkezőben remek spanyol sonka és kolbászfélékkel, sajtokkal kínáltak. Igen erős hangulata volt, amint az asztalunkkal szemben lévő festményre nézve bemutatta nagyapja nagyapját, magát az első Cava készítőt.
Ennek örömére egy 2003 Manuel Raventós Gran Reserva dupla magnum palackkal kísértük szerény reggelinket, amelyből összesen 400 palack készült. 80% Xarel lo, 20% Parellada (ültetvény 1954, 1973). Zéró Dosage, és 7 évig érlelték seprőn. Erős kezdés: komplexitás, elegancia, remek savkészlet (6,7g/l) és egyensúly. A legjobb champagne-okkal vetekedő tétel.

A kóstolt további sor a következő:

Reserva Brut 2009: A belépő tétel is igen erős kezdés. Ez a "forgalmi" tétel, kb. 400 ezer palack készül belőle, ára 16 euró. 40% Macabeo, 40% Xarel lo, 20% Parellada. Bár 8,5 g/l cukra van, a 6,8 g/l sav ezt remek egyensúlyba hozza. Minimum 15 hónapig van seprőn degorzsálás előtt. Illata elegáns, tiszta, gyümölcsös, leginkább fehér húsú őszibarackra emlékeztető jeggyel. Kóstolva is remek egyensúlya, eleganciája teszi egyértelműen a 4 csillag tetejére.

La Finca 2007: 77.230 palack készült belőle. Gran reserva tétel, 3 évig érlelték élesztőn. 40% Xarel lo, 25% Macebeo, 20% Parellada, 10% Chardonnay, 5% Pinot noir. 6,57 g/l sav, 3,7g/l cukor. Illata friss, citrusos és ásványos. Kóstolva telt, remek egyensúllyal, gazdag ízvilág, hosszú ásványos lecsengéssel. Tiszta és elegáns, 5 csillag! (20 euró)

De Nit 2009: Rosé cava, ami az 5% Monastrell-től kapta színét. További 50% Macabeo, 25% Xarel lo, 20% Parellada alkotja a tételt. 6,6g/l sav tartja remek egyensúlyban a 7,4g/l cukrot. 15 hónapos seprőn érlelést kapott. 191.000 palack készült belőle, 16 euró az átlag kisker ára. Illata tiszta és elegáns, pici virág illattal (rózsa). Kóstolva balzsamosan telt, remek egyensúllyal, hossz, komplex és leginkább elegáns. Lázba hozta csapatunkat ?!

Silencis 2011: Csendes bor, a Serral ültetvényről Silencis dűlőjéből származó 100% Xarel lo-ból. A telepítés éve 1965, 1970, és 2002. 74.666 palack készült belőle. Bár a Cava-k után nehezen érvényesül, de nagyon jó savakra (6,6, g/l) épülő egyensúlyt mutat fel. Izgalmas, érdekes, de egy Somló-Tokaj pároshoz szokott csapat nem erre izgul.

Így utóbb kár, hogy nem kóstoltunk a borászat vörösboraiból, amelyek kis tételben öreg Monastrell és egy tétel Cabernet Sauvignonból készül.

Fotógaléria: Raventós i Blanc