Útleírások

Egyiptom - Sátorral a Fehér Sivatagban
1.-2.nap: Kairó
3.nap: Úton a Bahariyya oázisba
4.nap: Bahariyya - Fehér Sivatag
5.-6.nap: Fehér Sivatag - Kairó
7.nap: Memphis, Szakkara
8.-11.nap: Dahab
Horvátország - Zadar környéke
Horvátország - Tavaszi hosszú hétvége Dubrovnikban
Indonézia - Jáva és Bali, Hong Kongi kitérővel
Kuba - 1400 km négykeréken
Madeira - Téli túrák az örök tavasz szigetén
Olaszország - Nápoly és környéke
Olaszország - Toszkána: Borok és etruszkok nyomában
Spanyolország - Őszi séták Barcelonában
Spanyolország - La Manga-i csillagtúrák
Spanyolország - El Camino
Törökország - Gulettel az ókori Lykia nyomában
Törökország - Kappadókia
Törökország - Kappadókia reloded
Törökország - Kappadókia full time
Törökország - Őszi túra csecsemővel
Törökország - Isztambul
Törökország - Kalandozások É-Mezopotámiában
Törökország - Lykiai út


Borok

 Borfajta leírások
 Borkostolás Jegyzetek
A Sangiovese magasiskolája
Rendhagyó Hungaricum kóstoló
Miért éppen Grúzia, Törökország és Bulgária
Dalmát bortúra - 2011, 2018
Spanyolország - Katalán bortúra
Török bortúra - 2013május
Portugál bortúra - 2014 április
Loire - kóstolási jegyzetek 2018


Extrák

 Vendégkönyv
 Képtár


7. nap Memphis, Szakkara


 

 

 

 

 

 

 

Fotógaléria: Memphis, Szakkara

 

Én már korábban is jártam itt, így mindenkinek ajánlom, hogy a gízai piramisok mellett Szakkarát is nézze meg.

Memphis a régi főváros olyan öreg, hogy már a nagy 2. Ramszesz is az ősök tiszteletére újította fel, több mint 2000 évvel az alapítása után. A város létrejötte kissé bizonytalan történelmi homályba vész, de a történészek ie. 3000 körül Ménésznek az Egyiptomot egyesítő „első” nagy fáraónak tulajdonítják. Ugyancsak az ő nevéhez fűződik az első gátak emelése és a Nílus szabályzása, aminek köszönhetően szabályzottan termővé vált a vidék, és ez teremthette meg a Birodalom nagyságát a következő évezredekre. Fénypontját a III. dinasztia idején Dzsószer fáraó uralkodás alatt élte. A következő évezredekben is rendkívül fontos város volt, sőt gyakran újra főváros, de a hatalom központja többnyire áttevődött a mai Luxor városába, azaz Théba-ba. Mindettől függetlenül a város egészen a Ptolemaioszok idejéig megőrizte pompáját, amikor is a görögök alapította Alexandria átvette szerepét. Kairó építéséhez már innen is vittek köveket, de a föld színéről a Mamelukok uralma tüntette el, akik nem törődtek a Nílus megrongálódott gátjaival és az évenkénti áradások miatt az évszázadok alatt iszaptenger temette le a várost. Ennek köszönhetőn a városból semmit sem láthatunk. A hajdani nagyságára leginkább II. Ramszesz 13 m-es, ma már fekvő kolosszusa emlékeztet. Lehet, hogy egyszer lesz arra idő és pénz, hogy a több millió köbméter iszap alól feltárják a várost.

 

A közeli Szakkara tulajdonképpen Memphis nekropolisza (temetkezési helye). Találhatunk itt I. és II. dinasztiabeli sziklába faragott sírokat, valamint a korai birodalmi temetkezés első épített formáit az ún. masztabákat. A 160 feltárt sír közül a legnagyobb nem király sír Mereruka vezír családi masztabája, amely 32 helységből áll, mindegyiket festett domborművek borítják.

 

Kétségtelenül azonban Szakkara legjelentősebb építészeti emléke Dzsószer lépcsős piramisa (ie. 2750 körül), amiről azt tartják, hogy tulajdonképpen az első kísérlet arra, hogy a Fáraó kifejezhesse isteni mivoltát, és nyughelye ennek szellemében tör a nap felé. Tervezője és építője a később Istenként tisztelt zseniális építész Imhotep volt, aki általánosította a kő használatát az építkezések során. A piramis 6 lépcsőből áll, 60 m magas, míg alapja 121x109 m. Bár nem a legnagyobb, de lenyűgöző. A piramist - máshol nem tapasztalható – gazdagságban veszik körül egyéb impozáns épületek, mint a Halotti Templom, Ünnepi udvar, Előcsarnok, a Dél és Észak Háza, stb. Dzsószer piramisával indult el a piramisépítő fáraók időszaka. Ne hagyjuk ki, már csak azért sem, mert sokkal kevesebb turistát látunk itt, mint Gízában.

 

Szakkara után benéztünk egy kötelező szőnyegkészítő iskolába, ami csak iskolának álcázott gyerekmunka. Ugyanis a felnőttek újai nem férnek be a finom szálak közé, így csak gyerekek tudják a valóban fantasztikus minőségű kézi selyem szőnyegek szálait csomózni. Ki is szúrtam néhányat potom 20-30 ezer dollárért, így maradtak a falon J.

Ebéd után, amit egy helyi kiváló étteremben költöttünk el, meglátogattuk Dr. Ragab Papírusz Intézetét, ahol néhány gyönyörű papirusz festménnyel lettünk gazdagabbak.

 

Este benézünk még egy kicsit a bazárba, majd transzfer a repülőtérre, és elrepültünk Sharm el Sheikbe, ahonnan busszal Dahabba. Ahogy leszálltunk csörög a telefonom, és Dia érdeklődik minden rendben van-e. Ez több mint utazási szolgáltatás!

 

Hajnal 2 körül érkeztünk meg szállodánkba, a Tropitel Dahabba .

A szálloda falu központjától 7 km-re található, medencével ellátott, 4 csillagos besorolású, a korallzátony közelében. Kiváló tengerre és a medencére néző két légterű családi szobát kaptunk, kedves segítőkész éjszakai személyzettel. Hullafáradtan merültünk álomba.