Útleírások

Balkáni kalandozások
Egyiptom - Sátorral a Fehér Sivatagban
Horvátország - Tavaszi hosszú hétvége Dubrovnikban
Indonézia - Jáva és Bali, Hong Kongi kitérővel
Kuba - 1400 km négykeréken
Madeira - Téli túrák az örök tavasz szigetén
Olaszország - Nápoly és környéke
Olaszország - Toszkána: Borok és etruszkok nyomában
Spanyolország: Barcelonai séták
Spanyolország - La Manga-i csillagtúrák
Spanyolország - El Camino: A Francia út
Törökország - Gulettel az ókori Lykia nyomában
Törökország - Kappadókia
Törökország - Kappadókia reloded
Kirándulások 1.
Kirándulások 2.
Konya
Antalya - Termessos
Törökország - Kappadókia full time
Törökország - Őszi túra csecsemővel
Törökország - Isztambul
Törökország - Kalandozások É-Mezopotámiában
Törökország - Lykiai út


Borok

 Borfajta leírások
 Borkostolás Jegyzetek
A Sangiovese magasiskolája
Miért éppen Grúzia, Törökország és Bulgária
Dalmát bortúra - 2011, 2018
Spanyolország - Katalán bortúra
Török bortúra - 2013május
Portugál bortúra - 2014 április
Loire - kóstolási jegyzetek 2018


Extrák

 Vendégkönyv
 Képtár


Antalya, Termessos


Antalya

Kappadókia után egy hetet töltöttünk az Antalya-i Riviérán. Költséghatékonyabb megoldást keresve akadtunk a Porto Bello Hotelre. A szálló Antalya Kemer felé vezető végén, a híres kékszalagos Konyaalti Beachen található. 5 csillagos business és spa hotel városi kiadásban, tehát nem az kifejezett resort. Közvetlenül a Kemerbe vezető négysávos úton található, de ez egyáltalán nem volt zavaró. Az úttól egy pálmasor választja el. A kertben egy nagy medence és egy gyermek medence található, bárral és napozó ágyakkal. Saját aluljárón juthatunk ki a rendezett tengerpartra, ahol számtalan vízi sport űzhető. A szálló szinte minden szobájából látjuk a tengert, vagy az Antalya öböl felé, vagy Kemer irányába, a tenger felé magasodó Taurus hegységgel. Impresszív látvány.
A szállodát mi all-inclusive rendszerben vettük igénybe. A szálloda tisztasága, berendezése, szolgáltatásai 4 csillag plusz. A személyzet túlterheltségét találtuk talán javítandónak. Kedvesek voltak, de kiszolgálás mindig kicsit lassabb volt, mint vártuk. Leginkább zavaró a medence felé nyitott bár férőhelyeinek a száma, amely jelentősen elmaradt az igénytől. Vacsora után vadászni kell a szabad helyeket egy kellemes koktélozgatásra, vagy borozásra. Ez utóbbi minősége egyébként csapni való, így ha jó bort akartunk inni, akkor a már jól ismert Kavaklidere pincészet Cankaya nevű alap fehérborát ittuk (35Ytl), ami Emir, Narince és Sultana szőlők házasítása. Kellemes, gyümölcsös, technológiailag korrekt bor. A hotel Spa részlege, és személyzete viszont kifogástalan volt (hammam-törökfürdő, sokféle masszázs és kozmetikai program térítés ellenében).
Összességében egy bátran ajánlható, jó ár-érték arányú, városi környezetben lévő, de tengerparti 4 csillagos hotellel volt dolgunk.

Az itt töltött időbe a pihenésen kívül a már ismert Antalyai Régészeti Múzeum második alkalommal sem unalmas meglátogatása, valamint egy egy napos kirándulás fért be Termessosba.
Fotógaléria: Antalya  


Termessos

Az ősi város Antalyától 30km-re észak-nyugatra, a Taurus-hegységben, 1000 méteres magasságban, az egykori Solymos (mai Güllük Dagi) hegy oldalában található. Sok utazó és számos útikönyv ezt az Antalyához viszonylag közel lévő, mégis kevéssé látogatott helyet a török tengerpart egyik legfestőibb, vagy legdrámaibb akropoliszának írja le.

Múltja az ún. Pisidia nemzethez, és az azonos nevű régióhoz köthető, akiknek nevét az i.e. 14. században már hettita feljegyzések is említik. Később Hérodotosz ír egy Pamphylians nevű népcsoportról, akik egy kis hegyvidéki régióban laknak a mai Antalya-öböltől észak felé, Lycia tengerparti települései felet, és akiket vad és harcias népcsoportnak ír le. Történészek szerint a két népcsoport leírása megegyezik.
Termessos lakói feljegyzések alapján magukat Slyminek hívták, amely név a hegy Solymos névből, aki Anatólia istene és később feltehetően Zeusszal azonosították. Legendájuk szerint városukat a görög mitológiai hős, Bellerophon alapította, aki a közelben, az Olymposz oldalában ölte meg a lángot okádó szörnyet, Chimerát.

Pisidia már a hettitának, majd a perzsáknak is okoztok kellemetlen perceket, de igazi szenzáció az volt, amikor i.3. 333-ban magakadályozták, hogy Nagy Sándor elfoglalja a várost. Pisida Nagy Sándor halála után két rivális hadvezére, Alcetas és Antigonus Monophthalmosz közötti végső ütközet szintere lett. Alcetas vereséget szenvedett és Termessosban kereset menedéket, ahol később öngyilkos lett.
A régió rövidesen a Szeleukida Birodalmat alapító szintén volt Nagy Sándor hadvezér, I. Szeleukosz Nikatór uralma alá került. Termessos városa szép lassan - de utolsók között – ugyan hellenizálódott, de igazából sosem volt teljes az idegen ellenőrzés. A város folyamatosan különböző érdekcsoportok között egyensúlyozott, a római hódítás előtt a Pergamoni Királysághoz tartozott. Az utolsó pergamoni uralkodó országát. i.e. 133-ban Rómára hagyta. Pisidia formálisan a Kappadókiai Királyság része lett, de igazi befolyással nem bírt. Termessos, mint Róma szövetségese, I. e. 71 kapott független státuszt és szabadság jogot kapott a szenátustól, ami a Birodalom végéig megmaradt. A Bizánci idők kezdete körül a térség már kellően instabil volt. Kalózok, betörő arab, szír és szeldzsuk népek viaskodtak az uralom felett, vagy éppen fosztogattak. Termesoss speciális földrajzi helyzete okán viszonylag védett volt, bukását végül természeti katasztrófa okozta. Feltehetően i.sz. 518 körül egy földrengés lerombolta a város vízvezeték rendszerét, ami ezután elnéptelenedett.

Termessost legjobb bérautóval megközelíteni. Kb. 1 óra Antalyától a Güllük Dagi Nemzeti Park. Nyári időszakban 8.30-17.30 között, télen 16.30-ig van nyitva. Esős, ködös időben nem ajánlott. Legalább fél napot szánjunk rá. Nekünk a bejárat mögötti kis étteremben elfogyasztott délutáni „ebéddel” együtt egész napunk eltelt itt. A romok bejárására legalább 3 óra szükséges.
A parkolóból gyalog, viszonylag meredek, 10-15 perces séta után érjük el magát a várost. A belépőjegy mellé adott kis térképpel, és egy jó útikönyvvel a kezünkben felfedezhetjük Hadrianus 's diadalívét, a víztározókat, egykori városfalakat, a tornatermet, az Agorát, az Odeont és a heroont. De legnagyobb hatású kétségtelenül a remek állapotú ókori színház, amelyet fekvése és panorámája valóban a legcsodásabb régészeti helyek közé emel.
Fotógaléria: Termessos  Ha kérdésed lenne örömmel segítek mailben az info@miri.hu címen, vagy oszd meg véleményed Vendégkönyvemben

2009. október

Kárpáti Péter