Útleírások

Balkáni kalandozások
Egyiptom - Sátorral a Fehér Sivatagban
Horvátország - Tavaszi hosszú hétvége Dubrovnikban
Indonézia - Jáva és Bali, Hong Kongi kitérővel
Kuba - 1400 km négykeréken
Madeira - Téli túrák az örök tavasz szigetén
Olaszország - Nápoly és környéke
Olaszország - Toszkána: Borok és etruszkok nyomában
Spanyolország: Barcelonai séták
Spanyolország - La Manga-i csillagtúrák
Spanyolország - El Camino: A Francia út
Törökország - Gulettel az ókori Lykia nyomában
Törökország - Kappadókia
Törökország - Kappadókia reloded
Kirándulások 1.
Kirándulások 2.
Konya
Antalya - Termessos
Törökország - Kappadókia full time
Törökország - Őszi túra csecsemővel
Törökország - Isztambul
Törökország - Kalandozások É-Mezopotámiában
Törökország - Lykiai út


Borok

 Borfajta leírások
 Borkostolás Jegyzetek
A Sangiovese magasiskolája
Miért éppen Grúzia, Törökország és Bulgária
Dalmát bortúra - 2011, 2018
Spanyolország - Katalán bortúra
Török bortúra - 2013május
Portugál bortúra - 2014 április
Loire - kóstolási jegyzetek 2018


Extrák

 Vendégkönyv
 Képtár


Kirándulás (Cavusin – Pasabag – Devrent-völgy)


Cavusin

A Göremeből Avanosba tartó út jobb oldalán található Cavusin falucskát 1920-ig számtalan ortodox keresztény család lakta. A látványos völgy remek kiránduló hely, ahol több barlanglakásokkal tarkított sziklát, a klasszikus tündérkéményeket és bizánci sziklatemplomokat találunk. Az egyik legfontosabb az út mentén található Szent János templom, amely meglehetősen elhanyagolt állapotban van, de belső tereinek kidolgozása, a domborművek és freskók érdekessége, hogy a bizánci és a szíriai keresztény építészet jegyeit is mutatja.
A másik jobb állapotú templomot a városon kívül találjuk, amelyet II. Niképhorosz Phokas bizénci hadvezér alapított, aki Kappadókiában született. Ő vezette az arab invázió elleni sikeres harcokat és ő szerezte vissza Krétát 961-ben. 963-ban feleségül vette II. Romanos Császár fiatal özvegyét, így rövid ideig uralkodó is volt.
A Cavusin körüli völgy ideális túra hely, ahol a gyalogösvények mézédes szőlőtőék között, illetve aszalódó fürtök között vezet.
Fotógaléria: Cavusin  


Pasabag

Utunkat Cavusinból Zelve felé folytatva csakhamar elérjük Pasabag híres sziklaképződményeit, amelyek a legtöbbet fotózottak közé tartoznak. Megjegyzem méltán. A legjobb képet a képződményekről akkor kapjuk, ha megállunk és felmegyünk az út mellett lévő kopár és szikrázóan fehér mésztufa fennsíkra, így a turistákat is elkerülhetjük.
Pasabag jelentése Pasa szőlője, és valóban számtalan öreg ültetvénybe és szőlőtőkébe botlunk errefelé is. A népnyelv azonban Szerzetesek völgyeként ismeri, amelynek hátterében az áll, hogy több tündérkéménybe 10-15 méter magasan remetelakokat vájtak. Ezekbe csak létrán keresztül lehetett bejutni és itt éltek Szent Simeon követői.
Szent (vagy Oszlopos) Simeon a Szíriai Aleppo közelében élt az 5. században. Azt követően, hogy csodatévő képességének elterjedését követően nem hagyták nyugtát a „rajongók” rendkívül aszkétikus életet élt. Kezdetben egy 2 méter magas oszlopon lakott, amit a legenda szerint egy 15-20 méter magas oszlop követett. Több mint 20 évet élt, egy alig 2 négyzetméter nagyságú helyen. A világ miden tájáról érkeztek hozzá zarándokok, akiket a nap meghatározott órájában hallgatott meg, azon kívül mély imádkozásba merült.
Pasabag völgyében neki állít emléket a sziklába faragott Szent Simeon kápolna, és őt követték az itt élő szerzetesek, akik csak néha ereszkedetek alá tanítványaikhoz, vagy élelemért sziklalakásukból.
Fotógaléria: Pasabag  


Devrent-völgy
Ha Pasabagból Zelvén keresztül Ürgüp felé kerülünk, az út mellett találjuk a Devrent-völgyet, amely szinte az egyetlen, ahol emberi közösségek nyomait nem találjuk. Ellenben lenyűgöző – köztük állatokra emlékeztető – sziklaformációkat láthatunk. Ne elégedjünk meg a híres teve szikla fotózására ideális helyszínt nyújtó parkolóban való megállással. Vegyük fel a bakancsot és célozzuk meg az egyik közeli hegycsúcsot, ahonnan lenyűgöző panoráma tárul elénk.Fotógaléria: Devrent