Útleírások

Balkáni kalandozások
Egyiptom - Sátorral a Fehér Sivatagban
Horvátország - Tavaszi hosszú hétvége Dubrovnikban
Indonézia - Jáva és Bali, Hong Kongi kitérővel
Kuba - 1400 km négykeréken
Madeira - Téli túrák az örök tavasz szigetén
Olaszország - Nápoly és környéke
Olaszország - Toszkána: Borok és etruszkok nyomában
Spanyolország: Barcelonai séták
Spanyolország - La Manga-i csillagtúrák
Spanyolország - El Camino: A Francia út
Törökország - Gulettel az ókori Lykia nyomában
Törökország - Kappadókia
Történelmi háttér
Információk
Antalya - Kappadókia útvonal
Kappadókia 1.
Kappadókia 2.
Törökország - Kappadókia reloded
Törökország - Kappadókia full time
Törökország - Őszi túra csecsemővel
Törökország - Isztambul
Törökország - Kalandozások É-Mezopotámiában
Törökország - Lykiai út


Borok

 Borfajta leírások
 Borkostolás Jegyzetek
A Sangiovese magasiskolája
Miért éppen Grúzia, Törökország és Bulgária
Dalmát bortúra - 2011, 2018
Spanyolország - Katalán bortúra
Török bortúra - 2013május
Portugál bortúra - 2014 április
Loire - kóstolási jegyzetek 2018


Extrák

 Vendégkönyv
 Képtár


Látnivalók Kappadókiában 2.


Vörös-kanyon
Ortahisarból az Ürgüp felé vezető úton található egy tábla, ami kilátópontot és naplemente néző helyet jelez. Ez a híres Vörös-kanyon, amely színeivel és formáival elképesztő látványt nyújt. A legtöbben csak a kilátópontot keresik fel, ahol aszalt gyümölcs és üdítő árusok fogadnak bennünket. Érdemes azonban a völgybe is leereszkednünk egy néhány órás túrára. Nyáron lehetőleg ne délben, mert iszonyatos hőség van.

Ürgüp és környéke Fotógaléria

Ürgüp
Kappadókia idegenforgalmi központja. Számtalan szálloda, étterem és bolt fogad bennünket. Több borászatot is találunk, amely még a görögöktől származik. Fehérboruk egész iható, vörösboraik erősen felejthetőek. A környéket azonban minden odavezető útról lenyűgöző sziklaformációk kísérik, így érdemes ide-oda autókáznunk, vagy kísérőt fogadnunk. A települések kitáblázottsága teljesen megfelelő.

Göreme
A környék egyértelműen egyik legnagyobb, de legalábbis az UNESCO által a Világörökség részéve nyilvánított látványossága a Göreme Szabadtéri Múzeum. Egy lenyűgöző sziklaformációkkal tarkított szűk völgyben a 9. századtól kezdődően összesen 30 templomot, kápolnát vagy kolostort építettek. Néhányat inkább bazilikának kellene nevezni.

Belső terüket bizánci Ó és Újszövetségi témájú freskók díszítik hihetetlenül gazdag színorgiával. Szánjunk rá legalább 3 órát, de inkább többet. (Sajnos nyáron nagyon meleg van itt, de a templomok belül kellemesen, néha már bántóan hidegek is lehetnek.) Göreme városkában komoly szőnyegbazárt és nagyon jó éttermeket találunk. Ajánlom azokat, amelyek tetőteraszáról végig láthatjuk a völgyet.

Göreme Fotógaléria

Földalatti városok
Nevsehirtől 20 illetve 30 km-re található Kaymakli és Derinkuyu, a két legfontosabb földalatti város. Ahogy a történelmi bevezetőben is írtam, már a hettita birodalom idejében is építettek földalatti lakásokat, majd a birodalom felbomlása utáni zűrzavaros időkben igen kihasznált védelmi funkciójuk lehetett ezen létesítményeknek. Mind a római időkben, mind az arab hódítások idején a lakosság ilyen városokba menekült. Feltételezések szerint 36 ilyen város lehet a környéken. Ez a kettő a 6.-9. század között létesült és akár 20 ezer embernek is otthont adhatott. Alapterületük 2-3 km2, mélységük kb. 40-60 m, azaz 8-12 emelet(!!).

A kutatások alapján feltételezhető, hogy a városok össze volta kötve egymással és minden lakóháznak saját lejárata volt a járatokba. Nem csak az emberek, hanem az állatok is itt lakhattak, akár hónapokig. Volt itt templom, iskola, borászat, konyhák, éttermek és raktárak. A folyosó rendszereket trükkösen gyakran 1 személyessé szűkítették, hogy ha mégis betörne az ellenség, akkor egy oldal irányú fülkéből könnyű legyen őket leszúrni egy dárdával. A járatok között szó szerint zsilipeket, több tonnás malomkőszerű ajtókat találunk, amit egy ember be tudott egy szerkezettel csukni, míg kinyitni gyakorlatilag lehetetlen volt a másik oldalról. Szellőző rendszerük profi, sőt még kommunikációs hálózatot is kialakítottak, hogy a központi helyen tanyázó vezetőt tájékoztatni tudják. Felfoghatatlan érzés a labirintus mélyén, a föld alatt több emelettel mászkálni. Lemehetünk ugyan egyedül is, de én javaslom, hogy mindenki fogadjon hivatalos kísérőt, sokkal többet meg fog tudni a helyiségek rendeltetéséről és történelméről.


Göre
A Nevsehir - Kaymakli közötti úton, a földalatti városok előtt, Nevsehir után találjuk majd a hegyoldalban a 7000 éves múltra visszatekintő Görét, amely lakatlan házaival igen kísérteties látványt nyújt. Ha van időnk bóklásszunk a házak között.

Göre Fotógaléria

Hőlégballonnal Kappadókia felett
Az egyik legnagyobb - bár nem a legolcsóbb - élményünk volt egy hajnali hőlégballonozás. Előzetesen megalkudtunk e-mailen a Göreme Ballons társasággal ( http://www.goremeballoons.com ) és 100 USD/fő összegért, egy bő 1 órás repülésen vettünk részt.  (Az eredeti program közel 2 órás és 140 euróba kerül. Így utólag elmondhatom, hogy a napfelketét követően nyáron sokáig nem bírja az ember a hőséget, amire rásegít a ballon gázégője is, így az 1 óra is elegendő és maradandó élményt nyújtott.)

     

Reggel 4 órára jöttek értünk, még sötétben a szállóba. A terepen kávé, tea és aprósütemény fogadott bennünket. Majd több tucat másik ballonnal együtt felszálltunk. A felkelő nap sugaraiban előbukkanó hegyek, sziklák képe lélegzetelállító! Csapatunkban volt olyan, aki részt vett hasonlón Amerikában, de mindenki egybehangzóan Kappadókiára tette a voksát! Nézzék meg a képeket, bár az érzés nem ugyanaz , de elmondani meg nem lehet :).

 

Ballontúra Fotógaléria

Zárszó
A vidéken először 3, majd 4 napot töltöttem el, de igazából szerintem legalább 1 hetet érdemes. Kiváló lehet akár 2 hetes csillagtúrák szervezésére is. Amit meg kell még nézni: Uchisar, Zelve, Avanos, Cavusin, Mustafapasa, Soganli, Nidge, Kayseri, Haci Bektas. De terveim között egy Ankara - Hattusas - Kappadókia - Nemrut hegy - Van tó útvonal is szerepel.


Ha kérdésed lenne örömmel segítek mailben az info@miri.hu címen, vagy oszd meg véleményed Vendégkönyvemben.