Útleírások

Balkáni kalandozások
Egyiptom - Sátorral a Fehér Sivatagban
Horvátország - Tavaszi hosszú hétvége Dubrovnikban
Indonézia - Jáva és Bali, Hong Kongi kitérővel
Kuba - 1400 km négykeréken
Madeira - Téli túrák az örök tavasz szigetén
Olaszország - Nápoly és környéke
Olaszország - Toszkána: Borok és etruszkok nyomában
Spanyolország: Barcelonai séták
Spanyolország - La Manga-i csillagtúrák
Spanyolország - El Camino: A Francia út
Törökország - Gulettel az ókori Lykia nyomában
Törökország - Kappadókia
Történelmi háttér
Információk
Antalya - Kappadókia útvonal
Kappadókia 1.
Kappadókia 2.
Törökország - Kappadókia reloded
Törökország - Kappadókia full time
Törökország - Őszi túra csecsemővel
Törökország - Isztambul
Törökország - Kalandozások É-Mezopotámiában
Törökország - Lykiai út


Borok

 Borfajta leírások
 Borkostolás Jegyzetek
A Sangiovese magasiskolája
Miért éppen Grúzia, Törökország és Bulgária
Dalmát bortúra - 2011, 2018
Spanyolország - Katalán bortúra
Török bortúra - 2013május
Portugál bortúra - 2014 április
Loire - kóstolási jegyzetek 2018


Extrák

 Vendégkönyv
 Képtár


Hasznos információkÚtvonal

Kappadókiába kiváló kiinduló hely lehet Ankara. Mi azonban két alkalommal is Antalyaba érkeztünk a QUAESTOR Travel közvetlen, és kiváló árú charterével. Innen autóval indultunk Kappadókia felé a Manavgat – Seydisehir – Konya – Aksaray – Selime - Ürgüp útvonalon. Az út. kb. 10 óra (650 km), de számoljunk vele, hogy látnivalókban bővelkedik, így érdemes rá több időt szánni. Amikor délután érkeztünk Antalyába, akkor csak Konyáig (365km) vezettünk (6 óra) és ott aludtunk egy éjszakát. Az út részben az Ankarába vezető főút, így kiváló minőségű, 1 év alatt is jelentőset javult. Az út mellett jól felszerelt benzinkutak, éttermek találhatóak, a wc-k állapota is igen jó, de legalább is kielégítő.

Biztonság
Első alkalommal Petrával kettesben béreltünk egy autót, a következő évben már 8-an voltunk. Teljes biztonságban! Törökország nem tere a vallási szélsőségeknek. Ugyan a kurdok több kisebb merényletet elkövettek 2006-ban, de azok a rendszernek szólnak és leginkább a hatóságokra irányulnak. Az utóbbi évben a kurdok a tengerpartra irányuló fenyegetésekkel próbálnak a kormányra nyomást gyakorolni. A büntetések nagyon szigorúak, így pl. Antalyában nyitott autóban hagytam a mobiltelefonomat. Aggódni kezdtem, de ott élő kollégám kinevetett. Senki nem fogja elvenni - mondta, és így lett.

Másik élményem Kappadókia egyik falujában történt, ahol a visszautazás miatt megrakott autónkat nem zártam be, és egy 2 órás sziklamászásba kezdtünk. Amikor visszaértünk, a kinyílt csomagtartó ajtó mellett két idős bácsi teázott egy-egy kis sámlin, és őrizték azt. Egy porszem sem hiányzott! Az emberek rendkívül kedvesek, segítőkészek és imádják a magyarokat. Arra, hogy honnan jöttünk -  a „Magyarisztán” szó minden falat lebont. Volt, aki közös történelmünknek, mások a régi közös sámán hitünknek örültek. Olyan törököt is megismertünk, aki szerint a legnagyobb hiba, hogy ők az iszlám, mi meg a keresztény hitre tértünk, mert a saját közös vallásunknál kellett volna maradni...

Alapvetően javaslom, hogy néhány alap szót - köszönés, köszönöm, stb. - tanuljunk meg törökül, imádni fognak mindenhol! Arra felhívom a figyelmet, hogy a belső vidékeken ha megállunk, számtalan gyerek fog bennünket körülvenni, akik vagy kézi készítésű karkötőket, gyöngyfűzéseket akarnak eladni, vagy csak egyszerűen valamit kérnek tőlünk. Élelmesebb fiú gyerekek felajánlják, hogy „policeman”-ként őrzik autónkat. Mi n agy mennyiségű és kisméretű csokoládéval érkeztünk, az gyakran hasznosnak bizonyult. Az is megtette hatását, ha vettünk 1-2 eurónak megfelelő összegért valamit a nagyobb lányoktól. És végül szintén 1-2 eurót adjunk utólag, az autót lelkesen őrző fiúcskáknak is.

Fizetés, bankkártya, árak, szállás
A nagyobb kutak mindenhol elfogadnak bankkártyát. Nagyobb városokban és Kappadókia turista helyein szintén, és bank automata is van. Kisebb helyeken, ha nem török lírában fizetünk, akkor gyakran az 1 euró azonos az 1 usd-vel, így mi azt vittünk inkább. 2005 óta új líra is van. A régi 1 millió líra egyezik meg az új 1 lírával. Törökország tengerpartjaitól elszakadva az árak is jelentősen zuhannak. Az éttermek, a boltok, zöldségesek nagyon olcsóak.

Szállások
A környéken a szállásárak is megfizethetőek. Kappadókiában félpanzióval 8000 Ft-ba került egy 4 csillagos szálloda.
A szálló neve Burcu Kaya Otel, Ortahisarban található. Szeldzsuk stílusban épült, gyönyörű fekvésű medencével. Kiváló a környékre induló csillagtúrákhoz. Konyában is aludtunk egyik utunkon, ott egy tűrhető „city hotelt” foglaltunk a város közepén, a Selcuk Otel-t. ( http://www.otelselcuk.com.tr/EN/index.htm )

Mit együnk ?
Konya környékén híres a „török pizza”, ami egy méteres hosszúságú és pászka vékonyságú sült tésztalap, fűszeres darált hússal és zöldpaprikával. Isteni! Helyi éttermekben a kebabok, grill húsok, serpenyős húsok, zöldséges gezemicék tökéletesek. Inni a helyi Efes nevű sör kiváló. A borok szerelmesei inkább érdekességekkel találkozhatnak a görög ajkú lakosság hagyatékaként, mint nemzetközi színvonalú borokkal. A tömény alkohol már meghaladja az iszlám tűrés küszöbét, bár a szállodákban jól felszerelt koktélbárokat találhatunk. Kappadókia messze földön híres aszalt gyümölcseiről különösen sárgabarackjáról és mindenfajta magvairól. Ha barnásra aszalt gyümölcsöket látunk annak oka, hogy nem óvják az oxidációtól kénnel, így valóban napon aszalt, természetes gyümölcsöt ehetünk.

Első utam során a 40 fokban egy kávézóban lecsaptunk a hideg, frissen facsart narancslére. Mire az eladó közölte először igyunk egy forró alma teát. Meglepően hangzott, de igaza lett. A forró tea után a gyümölcslé nem egyből a ruhánkon csapódott le és jobban is esett. Rá is szoktunk nem csak az alma, hanem a hagyományos török teára is, amit nagyon erősen, kis tulipán alakú pohárban szolgálnak fel. A kávé viszont többnyire tragikus.

Mit vegyünk ?
A környék híres onixjáról, amiből szobrokat, faragványokat, ékszereket és díszes edényeket készítenek. Mindenkinek bátran ajánlom Ortahisar központjában található onix üzemet és boltját, ahol a jellemező árak feléért, 2/3-ért vásárolhatunk.

A környék másik híres és hatalmas múltú kézműves terméke a kilim. A kilim kézi szövésű, csomózás mentes szőnyeg, ami legősibb technológiával készül, néha több ezer éves motívumok felhasználásával. Kappadókiában számtalan szőnyegbolttal találkozhatunk, hiszen a gyártás központja a közeli Kayseri. Gyönyörűek, és a tengerparti, vagy isztambuli ár feléért vehetjük meg őket. Göreme központjában kiterjedt szőnyegbazárt találhatunk. További tudnivalók a kilimről: http://www.kilim.hu/#kilimika

Kappadókia Fotógaléria