Útleírások

Egyiptom - Sátorral a Fehér Sivatagban
Horvátország - Zadar környéke
Horvátország - Tavaszi hosszú hétvége Dubrovnikban
Indonézia - Jáva és Bali, Hong Kongi kitérővel
Kuba - 1400 km négykeréken
Madeira - Téli túrák az örök tavasz szigetén
Olaszország - Nápoly és környéke
Olaszország - Toszkána: Borok és etruszkok nyomában
Spanyolország - Őszi séták Barcelonában
Spanyolország - La Manga-i csillagtúrák
Spanyolország - El Camino
Törökország - Gulettel az ókori Lykia nyomában
Törökország - Kappadókia
Törökország - Kappadókia reloded
Törökország - Kappadókia full time
Törökország - Őszi túra csecsemővel
Törökország - Isztambul
Törökország - Kalandozások É-Mezopotámiában
Törökország - Lykiai út


Borok

 Borfajta leírások
 Borkostolás Jegyzetek
Borfesztivál-2007
Kis "Syrah"-alista kóstolás
A Sangiovese magasiskolája
Rendhagyó Hungaricum kóstoló
Furmintológia és Nagy Furmint-kör
Miért éppen Grúzia, Törökország és Bulgária
Dalmát bortúra - 2011 július
Bortúra a Peljesac-félszigeten
Bortúra Korculán
Spanyolország - Katalán bortúra
Török bortúra - 2013május
Portugál bortúra - 2014 április


Extrák

 Vendégkönyv
 Képtár


Bortúra a Peljesac-félszigeten


Korcula szigete manapság inkább fehér borairól híres, de leírások szerint a filoxéra előtt inkább vörös fajták domináltak.

4. Toreta borászat (Smokvica)

Szimpatikus kis családi borászat, fiatal, lelkes borász fiúval. Egyelőre a felvásárolt szőlő van túlsúlyban magas (4kg/tőke) terméshozammal. A saját ültetvényeken az 1-1,5Kg terhelés a cél.

- Rukatac (2010): Acéltartályos tétel. Jó savak, visszafogott alkohol, friss, tiszta, de a fajélesztő miatt kicsit sav. blanc-os karakter. Korrekt.
- Posip (2010): 13,7% alkohol, 5,7 sav, acél erjesztve. Szőlővirágos, tiszta illat. Telt, jó arányok, szép savval. Koncentráció hiányzik. Korrekt.
- Posip édes (2009): 70g/l maradék cukor, napon szárított eljárás. Oxidált illat, erjedt gyümölcs, pici illó. Nem szép. Tökéletesíteni kellene azt a szárításos technológiát, vagy hagyni tőkén betöppedni.

5. Bire borászat (Lumbarda)

Az ültetvény 30% Plavac mali, 70% Grk. Hagyományos, teraszos kézi művelést végző, elkötelezett kézműves borász, aki agroturisztikával is foglalkozik. Olivát, bioélelmiszert, kapribogyót, saját szardellát is készít. Ökotermelő, csak rezet és ként használ.
Borainak szignifikáns részét a Földközi-tengeri Cruiserek vendégei veszik meg, akik az év 7 hónapjában naponta kötnek ki Korculán.

- Grk (2010): Egyelőre csak tartályt használ, 2-4 óra héjon erjesztéssel nitrogén köpeny alatt. Kevés ként használ, csak 1-szer szűrnek. A későbbiekben tervez 30% nagy hordós érlelést is. Az alapanyag 70%-a teraszos ültetvényről származik, fél-1 kg terheléssel. 13,5% alc. Gazdag tiszta illat, szőlővirág, méz és viasz. Jó arányok, szép sav és kellemes cseresség jellemzi. Hosszú és izgalmas.
- Plavac Mali (2009): Új stílus a borai közül, amelynek célja, hogy elkerülje a túlérettséget és a magas alkoholt. Kontrollált hőmérsékleten 2 hétig erjedt acélban. Elegáns, tiszta, gyümölcsös illat, dohány és szilva. A megszokottól kisebb test, de elegáns, jó savval és egyensúllyal. A 14,2% alkohol nem lóg ki. A hosszú lecsengésben kicsit szárított az egyébként érett tannin. Utóízében megjelenik a sós tengeri karakter. Fiatal még. Erős 4 csillag.
- Plavac Mali (2008): Fa kádban 5 napig erjedt héjon, magas hőmérsékleten. Emiatt szörpös, lekváros, a hagyományosabb Plavac iskola képviselője. Illatában túlérett, édeskés, lekváros-likőrös karakter, oxidációval. Nagy koncentráció, robosztus, durva, sok tanninnal. Édeskés, lekváros ízvilág. Nem elegáns, de érdekes. A borász szerint 5-7 évig van toppon.
- Plavac Mali (2007): A borász a legjobb évjáratnak tartja. 16,7 alkohol mellett félszáraz, 9g maradék cukorral. Hosszas levegőztetés után komplex, érett, szárított gyümölcsök, fűszerek és fermentált dohány. Hosszú, szép savval, sok, de érett tanninnal. Nem lóg ki sem a cukor, sem az alkohol annyira robosztus szerkezet. A maga kategóriájában izgalmas.
- Plavac Mali (2003): Meleg év volt. 1,5 évet töltött hordóban. 15% alkohol mellett száraz. Hosszas levegőztetés után éretten elegáns, komplex illat. A fűszeresség mellett, szilva, aszalt meggy és dohány. Szépen érett tannin. Már túl van a csúcsán, de még szép sav jellemzi, pici oxidációval. Lecsengésében ásványosság. Komplex, érdekes tétel.

6. Krajancic borászat (Cara)

Krajancic úr több száz éves családi tradíciót követ. Már megérkezésünkkor rácsodálkozunk a makulátlanul tiszta kóstoló teremre, amelyet festmények sora díszít. (Mint megtudjuk, saját képek is vannak közötte). A legnagyobb újdonság az utunk során sehol nem látott, tökéletes kóstoló pohár készlet, fehér abrosz mellett :). Megalkuvást nem ismerő, csendes, szerény, rögeszmés művész embert ismerünk meg, akinél a patyolat tiszta érlelő térben is komolyzene szól annak érdekében, hogy a borok a zene rezgései hatására a legnagyobb összhangban fejlődjenek. Ő az a borász, akinek több nemzetközi díjat is sikerült elnyernie a Posip fajtával. Csendes előadás módján a terroirt hangsúlyozta, a tradíciót, az alacsony 1-1,2 kg terhelést tőkénként.

- Posip (2007): Csavarzáras tétel. 13,9% alkohol. Acél tartályos, hűtött erjesztés, és érlelés. 40%-nyi alapanyag fajélesztővel, 60% vadélesztővel spontán erjedt. Illata érett, elegáns, komplex, vanília, körte, méz, hűvös elegancia. Először hordóhasználatra is gyanakszunk, de kiderül rövid héjon erjesztés is közrejátszik. Ízében is komplex, kicsit furmintos karaktert asszociálunk körtés jegyekkel. Hosszú, kellemesen cseres lecsengés. Kicsit több sav jó állna neki. Erős kezdés!
- Posip intrada (2010): Hidegen, 12-15 fokon erjedt tartályban. 5-6 órát héjon. Friss, citrusos, picit vajas illat. Nagyon tiszta és elegáns. Kóstolva szép savkészlet és egyensúly. Enyhe cseresség, elegancia, hosszú és komplex bor!
- Posip Sur Lie (2009): Az a bizonyos több nemzetközi díjas tétel. 80 dkg terhelés, 50 éves ültetvényről. Tartályban erjedt, majd egy 1 évig hordóban érlelte a borász. 13,5% alc. Tökéletes egyensúly és harmónia. Illata komplex, ásványos, már-már somlói karakterű (vegyszeres, füstös ásványosság). Ízében is komplexitás, ásványos és elegáns. Már-már burgundiai grand crue-k kategóriája. Erős 5 csillag. Szerelembe estünk ezzel a Posippal :).
- Posip Sur Lie (2008): 13,9% alkohol. Érett, komplex és hosszú. Ez is elegáns, de a 2009-es fényében kevésbé érvényesül.
- Plavac mali (2008): Tévedtünk, amikor azt hittük, hogy a 2009-es Posippal a csúcsra értünk. A tétel nincs forgalomban, egy kísérlet. 280 liter, 600 öreg, teraszos művelésű tőkéről. Illatában és ízben is só, szardella, tenger, végtelen komplexitás és elegancia! Tényleg a legizgalmasabb burgundiai Pinot Noir-okal vetekszik. Címkéjén a borász mosolyogva mutatja a szardíniát, nem csak mi éreztük a szardellás hasonlatot. Magas 5 csillag!!

Profi és elegáns ember, és hiteles borászat. A kóstoló végén közösen megállapítjuk, hogy a borászat nemzetközi szinten is élvonalbeli tételeket készít, sőt kifejezetten ritka, hogy fehér és vörös borban is ennyire elragadtatjuk magunkat.

7. Zlatko Bačić (Črnja Luka)

A napot egy remek szabadtéri estebéddel zártuk Zlatko Bačić 800 éves családi birtokon, 600 éves olajfák árnyékában. Remek sonkát és sajtot kaptunk, majd sült zöldségek és bárány érkezett.
A család bora csak kíséri a gasztro élményt, de nem vall vele szégyent.
A fehér Malvasija Dubrovačkaról azt mondja, hogy 4. századi és török eredetű itt. Hogy ez az ismert középkori Malvasia fajta mit keresne a törököknél azt nem tudom :). Korrekt jól iható fehér.
A Shiraz, Cabernet, Plavac Mali (2009) cüvée-ről vendéglátónk azt mondja, hogy a Cab. Savnak köszönhetően kedves, lágy és jól iható :). No, ezt sem gyakran halljuk a fajtáról. De a bor teljesen korrekt, gyümölcsös, szép savú és tényleg jól iható. A 2008. évjárat szintén erőteljesen gyümölcsös, meglepően jó savakkal, érett tanninokkal, több mint korrekt.
A desszerthez édes Proseket kapunk (2006-2009 közötti évjáratból, sherry érlelése jellemző solera- jellegű technológiával.) Az alapanyag jellemzően 45 napig Plavacból szárított. 30g cukor, 16,5% alkohol mellett meglepő elevenek a savak. Nincs benne oxidáció, az illat likőrös, de tiszta és fűszeres. A maga nemében tök jó.

Elégedetten zárjuk a mai napot is, köszönetet mondva vendéglátóinknak és szervezőinknek! (Kösz Karesz és Laci :)!)

Ha van kedved, kérlek oszd meg véleményed Vendégkönyvemben!

2011. július

Kárpáti Péter

Fotógaléria: Korculai bortúra