Útleírások

Egyiptom - Sátorral a Fehér Sivatagban
Horvátország - Zadar környéke
Horvátország - Tavaszi hosszú hétvége Dubrovnikban
Indonézia - Jáva és Bali, Hong Kongi kitérővel
Kuba - 1400 km négykeréken
Madeira - Téli túrák az örök tavasz szigetén
Olaszország - Nápoly és környéke
Olaszország - Toszkána: Borok és etruszkok nyomában
1.-2.nap: Dolomitok
3.-4.nap: Firenze
5.nap: Residence Selvatelino
6.nap: San Gimignano
7.nap: Pisa
8.nap: Siena, Mensano
9.nap: Colle val d’Elsa
10.nap: Volterra
11.-12.nap: Velence
Spanyolország - Őszi séták Barcelonában
Spanyolország - La Manga-i csillagtúrák
Spanyolország - El Camino
Törökország - Gulettel az ókori Lykia nyomában
Törökország - Kappadókia
Törökország - Kappadókia reloded
Törökország - Kappadókia full time
Törökország - Őszi túra csecsemővel
Törökország - Isztambul
Törökország - Kalandozások É-Mezopotámiában
Törökország - Lykiai út


Borok

 Borfajta leírások
 Borkostolás Jegyzetek
A Sangiovese magasiskolája
Rendhagyó Hungaricum kóstoló
Miért éppen Grúzia, Törökország és Bulgária
Dalmát bortúra - 2011, 2018
Spanyolország - Katalán bortúra
Török bortúra - 2013május
Portugál bortúra - 2014 április
Loire - kóstolási jegyzetek 2018


Extrák

 Vendégkönyv
 Képtár


11. nap - aug.17., péntek: Velence


  

 

 

4 óra alvás után 8.30-kor búcsút veszünk Toszkánától. Bár szombaton van turnus váltás, de szombaton haza akartunk érni, így beáldoztunk egy napot, hogy ne kelljen 17 órát vezetni. No meg Dani kifejezetten meg akarta nézni Velencét, így ide szerveztünk egy félnapos megállót.

Igaz az 1 éjszaka ára vetekszik 5 főre egy toszkán villa fél heti bérleti díjával, de "egyszer élünk fő úr" J alapon bevállaljuk életünk első velencei éjszakáját.

 

Délután fél 1-re érünk a városba, ahol a régi tapasztalat alapján a San Marco parkolót keressük. Az tele van, így kiirányítottak a bevezető hídtól jobbra épülő új negyedbe. Meglepetésemre modern, tágas parkolók és kitolt vaporetto végállomás fogad. Megjegyzem sokkal kényelmesebb mind megközelíteni, mind parkolni. Mire a Rialtóra értünk és elsétáluk a rutinosan külön kisbőröndbe csomagolt cuccunkkal az iszonyatos tömegben a Scandinavia Hotelhez (Campo S. Maria Formosa, Castello 5240, 30100 Venice), fél 3 van.

A szálló egyébként nagyon jó helyen van. Mind a Szent Márk tér, mind a Rialtó 5-5 perc. Tágas, látványos, de nem zsúfolt tér. Kiesik az átjáró útvonalból. A szálloda klasszikus, kicsit giccses, velencei tükrös, de tiszta és jó állapotú. Az indiai személyzet igen készséges J

 

  

 

 

        

Az Uffizihez hasonlóan itt is van internetes foglalásunk fél 3-ra a Dózse Palotába, de mi 3-ra érünk oda. Szinte biztosak voltunk abban, hogy nem engednek be. A gyerkőcök bánatára azonban 10pecr alatt sikerült J Utólag lehet, hogy jobban járunk, ha mégsem. Bár a palota és a palotából elénk táruló panoráma csodálatos, igazából a történelmi sztori nélkül nem élvezhető. A tucat aktuális dózsés - velencei polgáros portrék között van ugyan néhány megrendelésre készült Tiziano, Tintoretto vagy Rafaello, de őszintén nem a legjobb darabok. A gyerekek itt már beadták a kulcsot. A börtön és a sóhajok hídja, vagy a titkosrendőrségről szóló story még felcsigázza őket, de alapvetően kamaszosan szenvednek J

 

Elvileg nincs szezon, de a népszerű helyeken így is élvezhetetlen tömeg és dög meleg van. Azonban csak néhány 100 métert kell menni és már élvezhető nyugi van a csatornák partján.

 

Este foglalás nélkül normális éttermet 8 főre nehéz találni. Vagy gagyi lehúzós-udvariatlan, vagy foglalt. Végül a szállóval szemben a Ristorante Alburchiello-ban hangulatos asztalt és végtelenül kedves indiai személyzetet találunk. A kaja nem gasztro csoda, de teljesen megfelelő, sőt tulajdonképpen finom (gnocchi, tészták, pizza, grill halak, rákok, menük. (16-26 eur között menü). Állati jó tiramisut kapunk, de a 8 főre 300 euró meghaladja a tűrés küszöböt az elfogyasztott grappa ellenére is.

Gyerkőcök fektetése után halál fáradtan, de már csak elvből is romantikus sétát teszünk Petrával az éjszakai Velencében. Lássuk be, az utolsó vaporettóval kiürülő város másik arcát mutatja. Azon elmélkedünk egy közép-gyenge bor mellett, hogy érdemes-e visszajönni? Eldugott részekre, néhány napra, sétálgatni ….? Talán, de gyerekekkel nem érdemes. És nem is költség hatékony.

 

 

 

 

 

 

 

Velence Fotógaléria 


12. nap - aug.18., szombat: hazaút

 

Reggel 6-kor kelünk, hiszen szombat estére már programunk van. Este 8-tól TOTO koncert a PECSÁ-ban! Ez ismét 4 óra alvás után, hulla fáradtan nem tűnik jó ötletnek, de beadom a derekam.

 

És itt ért a csoda! A hajnali ébredező város varázslatos! Filmszerű és mégis hétköznapi. Nyit az újságos, egy kutya a szájában viszi haza a napi olvasnivalót, az utcaseprő takarít az előző nap után, virágos települ a templom tövébe, apáca néni alkudozik nála, a zöldséges friss szőlőt pakol a vízitaxiból, öreg urak ráérősen kávéznak a turistamentes kávézókban, nénik friss húst vesznek a boltban, fiatal lány óráját nézve álmos szemmel rohan dolgozni és végül megérkezik a kukás hajó is … J

 

Rádöbbenek: ez a város nem csak díszlet! A maga módján, de él és készül a napi rohamra. De most még az övék! Azoké a velenceieké, akik a 60-as évekre elnéptelenedett város mellet kitartottak, vagy éppen a fellendülő idegenforgalom vonzotta őket vissza.

 

Ezekkel a gondolatokkal érünk partot a parkolónál reggel 9 óra körül. Miközben búcsúzunk megérkeznek az első buszok és a napi turisták tömegei várják, hogy felfedezhessék Velencét. Nekik többnyire nem fog sikerülni …

 

 

10 óra autózás után az Udine – Villach – Klagenfurt – Graz – Rábafüzes – Veszprém útvonalon érünk haza és est 8-kor már életem egyik legjobb koncertje feledteti az út fáradalmait.

 

 

Kedves Olvasó!

Mire úti jegyzeteimet összerendezgettem eltelt több mint 4 hét. Az idő pedig megszépíti a bevezetőben megfogalmazott kritikákat.

 

Bevallom, hogy visszavágyom a Dolomitok völgyeibe. Fel szeretném deríteni a Toszkán vidék falvait és vonz Velence hétköznapi arca is. Egyre jobban imádom a toszkán vörösök válogatott darabjait és már sikerült is Colle val d’Elsa enotécájából rendelnem :) Látni szeretném Montalcino és Montepulciano pincéit.

 

Remélem a leírtakkal ötleteket adhatok és segíthetek egy tökéletes program összeállításában. Ha kérdésed lenne örömmel segítek mailben az info@miri.hu címen, vagy oszd meg véleményed Vendégkönyvemben

Kárpáti Péter
2006. szeptember 16.