Útleírások

Egyiptom - Sátorral a Fehér Sivatagban
Horvátország - Zadar környéke
Útvonal
Horvátország - Tavaszi hosszú hétvége Dubrovnikban
Indonézia - Jáva és Bali, Hong Kongi kitérővel
Kuba - 1400 km négykeréken
Madeira - Téli túrák az örök tavasz szigetén
Olaszország - Nápoly és környéke
Olaszország - Toszkána: Borok és etruszkok nyomában
Spanyolország - Őszi séták Barcelonában
Spanyolország - La Manga-i csillagtúrák
Spanyolország - El Camino
Törökország - Gulettel az ókori Lykia nyomában
Törökország - Kappadókia
Törökország - Kappadókia reloded
Törökország - Kappadókia full time
Törökország - Őszi túra csecsemővel
Törökország - Isztambul
Törökország - Kalandozások É-Mezopotámiában
Törökország - Lykiai út


Borok

 Borfajta leírások
 Borkostolás Jegyzetek
A Sangiovese magasiskolája
Rendhagyó Hungaricum kóstoló
Miért éppen Grúzia, Törökország és Bulgária
Dalmát bortúra - 2011, 2018
Spanyolország - Katalán bortúra
Török bortúra - 2013május
Portugál bortúra - 2014 április
Loire - kóstolási jegyzetek 2018


Extrák

 Vendégkönyv
 Képtár


ÚTINAPLÓ: Horvátország, Zadar és környéke
2006. július 1.-8.


Készítette: Kárpáti Péter
Touroperátor: QUAESTOR Travel
Fotógaléria

 

 

 

------> nagyítás

Előzmények:

Barátainkkal úgy döntöttünk július első hetében leugrunk gyermekeinkkel egy hétre Horvátországba. Dalmáciába akartunk menni, és a választási szempontok közül - a saját tengerpart mellett – a saját medence nagyon fontos volt, ami megkönnyíti a gyerekek vízigényének leküzdését komolyabb tengerparti leköltözés nélkül is. Hosszasan próbálkoztunk félpanziós, egybenyílós 2 légterű családi szobás szálló keresésével is. A paramétereknek megfelelő szállást azonban nem nagyon találtunk, vagy azt a néhányat is olyan árfekvésben, amiért repülővel is bárhová mehettünk volna. Így került a látókörünkbe a QUAESTOR Travel által ajánlott Zadar melletti Zaton Holiday Village ( http://www.zaton.hr/en/ ). A WEB lap alapján ideális családi pihenőhelynek tűnt, bár egy kicsit aggasztóan turista üzem feelingje volt. Végül a medence és az egy helyen lévő szolgáltatások kényelmi megfontolásai meggyőztek bennünket és az ára sem volt irreális.

 

Utazás:

Szombaton reggel fél 8-kor sikerült elindulnunk a tervezett 6 helyett J Útvonalunk - szinte végig autópályán - a Budapest – Letenye – Zágráb – Karlovac – Ogulin - Zadar I. lehajtó – Murvica – Nin – Zaton volt. A Velebit-hegységet átszelő két hosszabb alagútnak még csak az egyik ága van készen, így az autók egy sávban torlódtak, ami 30-40 perces araszolást jelentett, de ezt leszámítva is sima utunk volt. Kb. 650 km után, 3 megállót tartva is 8 óra alatt már az üdülőfaluban voltunk. Két szakaszon fizettünk 36 és105 kuna díjat.

                  

 

 

Szállás:

Zaton Holiday Village egy kiterjedt pinea fenyő ligetben fekszik, ami szerencsés adottság a hőségben és gyermekekkel különösen. Van egy autós camping és egy apartman része. A vendégek száma ellenére nem tűnik zsúfoltnak. Vannak 4*-os és 3*-os színvonalú apartmanok.

Mi 3*-os, 5 fős apartmanban voltunk 4-en. 2 háló, konyhával egybeépített nappali (egy fekhellyel), kis zuhanyzós fürdő wc-vel és elkerített terasz. Rendezett, tiszta, a bútorzat új. A fürdő és a hűtő kicsi 4-5 embernek, de egyébként teljesen megfelelő.

A várakozásoknak megfelelően a nagy park, a 2 medence, a játszóterek gyerekekkel utazóknak ideálisak.

 

A tengerpart homokos, apró kavicsos. Emiatt a víz zavaros, nem lehet látni semmit. Ez hamar elvette a gyerekek kedvét, de nálunk ez nem mérvadó, mert kicsi koruk óta jól úsznak és a türkizkék, kristálytiszta sziklás partot jobban kedvelik. Egyébként július elején a víz hőfoka sem volt még ideális, én is csak egyszer úsztam benne.

Több étterem is van a telepen, ami elég zsúfoltnak tetszett. Van önkiszolgáló, büfé rendszerű étterem, ahol 40-50 kuna/fő összegért korlátlanul ehetünk. Mi első este a tradicionális Konoba éttermet próbáltuk ki, de egyben utoljára. Rohangálós pincérek, túl sok német sörivó, viszonylag magas árak, közepes ételminőség és adagok.

Az üdülőfalu területén lévő zöldséges és bolt jól ellátott, de irreálisan (50-80%-kal) drágább, mint az egyébként jellemző árak. Mi a közeli Zadarban lévő InterSparban vásároltuk be az alap dolgokat, ami kb. 30 percre és jól kitáblázottan található. (Zatonból Zadarba érve az első nagy kereszteződésnél forduljunk balra és kövessük a táblákat)

 

 

 

A környék és kirándulási lehetőségek:

Zaton-ban az üdülőfalun kívül semmi sincs, csak épülő apartmanházak. A megszokott kellemes dalmát városi sétákra ne számítsunk, csak autóval lehet menni bárhová is. A környék történelméből adódóan kevésbé attraktív, mintha Trogirban, Sibenikben, Primostenben, vagy a többi dalmát városban nyaralnánk, de azért van mit megnézni.

 

Nin: Zatontol 5 percre található, a környék egykor fontos városa. A liburnok alapították, majd Aenona néven fontos római város. A 7. században települtek le itt a horvátok és a 8. századtól gyakorlatilag az első horvát királyi székhely. A 12 századtól magyar, majd a 15. századtól velencei kézre kerül. Püspöki székhelyként itt élt a 10. században Grgur püspök (Nini Gergely), aki korát megelőzve szállt síkra a horvát nyelv használatért a templomokban.

 

Nin ma bájos, csendes városka, ami 30 perc alatt bejárható. Látnivalói a Szt. Anzelmus templom, klasszikus velencei motívumokkal, a 11. századi kora román Szent Kereszt templom, ami római kori épületfalak feltárása között áll. 9x9m-es alapterületével püspöki székhelyként, a világ legkisebb alapterületű székesegyháza.

 

Zatonból Nin felé menet bal oldalon láthatjuk a városka emblémájának is tekinthető 11. századi román stílusú Szent Miklós templomot és az öreg Pinea fenyőt, ami magkapó, kedves fotótéma.

 

Nin ideális esti vacsorázó és sétálgató hely. Nekünk különösen a Szent Kereszt templom római romjai felől megközelíthető étterem tetszett. Tökéletes angol tudású pincér, megkapó étterem kialakítás, csodás kilátással a templomra. (Árak 25 kunától /spagetti/ 400 kunáig /1 kg. languszta/ terjednek. Egyben sütött bárány 24 órás előrendeléssel 150 kuna/kg.)

 

 

 

Zadar: Zatontól 30 percre található a magyar időkben Zára-nak nevezett város. 34-szer cserélt gazdát, az illír, római, majd gót idők után legtovább magyar és velencei uralom alatt állt. Sajnos mind a II. Világháború, mind szerb-horvát háború megviselte a szigeten lévő óvárost is. Sok látnivalója akad a római időktől kezdődően, de a bombázások miatt az óváros szerkezete és hangulata sem egységes. Sok szocreál épület csúfítja a tereket. Ezzel együtt is feltétlenül érdemes bejárnunk az óvárost. Az utóbbi időben sokat tettek a városért, hogy méltó idegenforgalmi központ legyen a dalmát városok sorában.

 

Látnivalói közül - a velencei palotáktól és városkaputól, a római Forum-on át, a templomokig - csak néhányat említek meg.  Itt található Dalmácia legnagyobb székesegyháza, a Szt. Anasztázia templom. Harangtornya 56 m magas. Egy kora keresztény bazilika helyére kezdték el építeni a 9. században Donát püspök utasítására. A z épület csak a 19. századra lett teljesen készen, ekkor fejezték be a tornyot, amivel még 1452-ben 2 szint után megálltak. A templomon így a román stílustól kezdve, a gótika, reneszánsz és a barokk jegyei is érvényesülnek. Még ismertebb a város egyik legkülönösebb formájú épülete, a 9 századi, 27 m magas, bizánci stílusban köralaprajzúra épített Szt. Donát (a 15. századig Szentháromság) templom.

 

Kellemes délutáni sétánk után ne hagyjuk ki a naplementét az óváros félszigetének dél-nyugati csücskén (az „Istarska obala” és az „Obala kralja Petra Kresimira IV” tengerparti utcák találkozásánál) 2 éve épített tengeri orgonánál. A hullámok által - bálnákra emlékeztető - hangokat keltő lépcsősoron ülve, megkapó látványban lesz részünk.

 

 

 

 

Kornat és Telascica nemzeti parkokba való hajókirándulás:

A zadari kikötőben Luka, az ősz hajú, copfos tengeri medve rábeszélt egy Kornati hajókirándulásra a „Tornado” fedélzetén A tervünk az volt, hogy max. fél napra megyünk a gyerekekkel, de a hajón lévő „fűtött tengervizes medence”, az ígért program, a lélegzetelállító fotók, az ellátás ("unlimited wine and juice”, sült hús és hal), valamint a gyerekkedvezmény meggyőzte a csapatot. (felnőtteknek 270 kuna, 1. gyerek 50%, 2. gyerek 50 kuna)

 

A korai indulástól eléggé megfeküdtünk. A hajón a reggeliként adott nápolyinál és a kissé avasnak tűnő aszalt fügétől már gyanakodni kezdtünk. A hajóút a szigetekig (mint utólag megtudtuk) 2,5-3 óra. Miközben elfogyasztottuk az 1 kg-os kenyérszeletek közé passzírozott sonka-szalámi-sajt szeleteket (ami teljesen friss volt egyébként), és volt időnk a hajó lepusztultságát szemrevételezni, valamint a kritikán aluli tisztaságú wc-t kipróbálni. (Egy ilyen helyzetben a „Papa kakilnom kell!” kijelentésre reflexből jött a „Felejtsd el!”)

 

Szigetek felülről egyébként jól néznek ki, de egy ilyen hajóval elég unalmasak. Bár az öreg szerint itt mindig süt a nap, ez most nem jött be... Többször esett az eső, többnyire felhős volt az ég. Emiatt a   tengerben fürödni, - ha egyébként lett volna rá tervezett idő – sem lett volna kedvünk. Kori megígérte, ha visszaérünk, levágja az öreg haját. J Igen unalmas 3 óra után megérkeztünk a Telascice Np-ba, Dugi Otok szigetére. Itt egész kellemes 3 órát töltöttünk és a gyerekeket megfürdettük a geológiai érdekességnek számító 23 Ha   nagyságú sós tóban.

Fél három körül ebéd: közép-gyenge sült hal, félig nyers sült hús, nyers káposzta salátának nevezve..... Ahogy elnéztük a többi turista hajót, a Tornado volt a nap legrosszabb hajója.

 

Visszafelé az „unlimited”, de egyébként katasztrofálisan rossz pálinka és fehérbor hatására az utazóközönség lement kutyába. Szerintem ez a stratégia, ezzel teszik „kellemes” élménnyé az utat. Minden esetre igen nagy örömmel értünk vissza este 6-ra Zadarba, ahol szerencsére (vagy szerencséjére) nem várt bennünket a copfos …

 

Ajánlás: Ahogy olvastam ezek a tengeri nemzeti parkok valóban öko-csodák, de ezt egy ilyen szemérmetlen turista „birkáláson” kevéssé érezhetjük. A 136 sziget lenyűgöző látványa inkább repülőről, vagy ballonról lenne élvezhető. Lehet, hogy egy kisebb jachton, tetszés szerint kikötve, fürdőzve, jó ellátással biztosan érdemes lehet itt hajókázni, de az ilyen szervezett utakat és a Tornado nevű hajót nagy ívben kerüljük!

 

 

Vrsi:

Zaton közvetlen környezetében sok egyéb látnivaló nem akad. De autóval elindulva találhatunk néhány szép panorámájú helyet. Ilyen pl. a Nin felől elérhető Vrsi falucska, amin áthaladva egy a Nini- és Ljubaci-öblöt elválasztó félsziget magaslati pontjára érhetünk. Az út szerintem csak a végén lévő kőbánya miatt épült ki, ahonnan az autópálya építésekhez vihetik a követ, mert most is működik. Innen lenyűgöző panoráma tárul elénk egészen a Pag szigetig, a Velebiti-csatornáig és a felette magasodó Velebiti-hegységig.

 

Vir:

Szintén Nin-en keresztül érhetjük el a 22 km2 nagyságú Vir szigetet. A szigeten bennünket egy komoly nyári zápor kapott el, de a könyvek szerint itt a legmagasabb a napsütéses órák száma (évi 3000 óra), ami miatt az elő és utószezonban is élvezhető hely. Tengerpartja tiszta, homokos-kavicsos. Ez vonzotta - az egyébként teljesen kopár szigetre - a villa és apartman tulajdonosokat, többek között az elhíresült, lebontásra ítélt, illegális magyar építtetőket is.

 

 

Krka Nemzeti Park

Félnapos kirándulásra indulva Zatonból, a Split felé menő autópályán keresztül, kb. 1 óra alatt érhetjük el a 142 km2 nagyságú nemzeti parkot. Legfőbb látványossága a Skradinski buk, ahol a Krka folyó 800 m hosszan, 5 teraszt, 27 lépcsőt és számtalan kisebb vízesést, csobogót alkotva zúdul alá, legmagasabb pontján itt 37,5 m magasból. (Kevésbé ismert a Drnis felé található Manojlovac-i vízesés, ami 84m magas).

A pályáról letérve az út először Skradin városkába visz, ahol minden tábla a nemzeti parkot hirdeti. Innen hajó kirándulás visz fel a vízesésekig, ami kb. 4 órás program. (közben látható a Visovac-szigeti kolostor, ami csak így érhető el). Mi azonban nem akartuk sem hajóhoz, sem időhöz kötni magunkat, így Skradinon keresztül az utat követve felkapaszkodtunk egy szerpentinen a Nemzeti Park felső, Drnis felé eső bejáratához. Itt leparkolva buszok viszik tovább az utazókat a vízeséshez. (belépő felnőtteknek 70, gyerekeknek 40 kuna).

A parkban kiépített fa hidakon, kellemes hűs klímában, kb. 1 órás sétát tehetünk a kaszkádok, tavacskák között, gyönyörködve a türkiz vízben, a dzsungelszerű növényzetben, a kék szitakötők rajaiban és a vízesésekben. Végállomásunk a nagy vízesés alatti strand, ahol egész napot is eltölthetünk. Gyerekeknek, felnőtteknek egyaránt hatalmas élmény a robajló vízesés alatti „tavacskában” úszni. Elég nagy a sodrás, de biztonságos. Lányom 5 évesen már úszott itt velem, 11 éves fiam most már szem-felügyelet mellett kiúszhatott a biztonsági bójasorig. Egyébként csónakos mentőlegények vigyázzák a fürdőzőket.

Visszafelé a térképről kinézve a közelebbi Sibenik-i pálya felhajtót szemeltük ki, ami azonban még építés alatt volt. Így maradt a szerpentin Skradin felé.

 

Fotógaléria

Egyebek:

Nekünk ennyi fért bele, de innen jól elérhető a Paklenica Nemzeti Park több százméteres sziklaszurdoka. Pag szigetére is átmehetünk egy délutáni indulással.

Dél felé kb. 1 óra alatt elérhetjük Sibeniket, 1,5 óra alatt Trogirt, míg 2 óra alatt akár Splitbe is tehetünk kirándulást.

 

Ha kérdésed lenne örömmel segítek mailben az info@miri.hu címen, vagy oszd meg véleményed Vendégkönyvemben.

 

2006. július 9.

 

                                                                      Kárpáti Péter sk.