Útleírások

Egyiptom - Sátorral a Fehér Sivatagban
Horvátország - Zadar környéke
Horvátország - Tavaszi hosszú hétvége Dubrovnikban
Indonézia - Jáva és Bali, Hong Kongi kitérővel
Kuba - 1400 km négykeréken
Madeira - Téli túrák az örök tavasz szigetén
Olaszország - Nápoly és környéke
Olaszország - Toszkána: Borok és etruszkok nyomában
Spanyolország - Őszi séták Barcelonában
Spanyolország - La Manga-i csillagtúrák
Spanyolország - El Camino
Törökország - Gulettel az ókori Lykia nyomában
Törökország - Kappadókia
Törökország - Kappadókia reloded
Törökország - Kappadókia full time
Törökország - Őszi túra csecsemővel
Törökország - Isztambul
Törökország - Kalandozások É-Mezopotámiában
Törökország - Lykiai út


Borok

 Borfajta leírások
 Borkostolás Jegyzetek
Borfesztivál-2007
Kis "Syrah"-alista kóstolás
A Sangiovese magasiskolája
Rendhagyó Hungaricum kóstoló
Furmintológia és Nagy Furmint-kör
Miért éppen Grúzia, Törökország és Bulgária
Dalmát bortúra - 2011, 2018
Spanyolország - Katalán bortúra
Török bortúra - 2013május
Portugál bortúra - 2014 április


Extrák

 Vendégkönyv
 Képtár


Furmintológia és Nagy Furmint-kör


2009. május
Régóta készülünk, hogy megejtünk egy „Nagy Furmint” kört, ahol egyszer és mindenkorra kiderítjük, hogy rajongásunk tárgya fanatizmus csupán, vagy tényleg a legek borait szűrhetik e fajtából. Sokan gondolhatják ez is csak egy újabb elfogultság kis hazánkból, ez is olyan, mint az aszú: „Világhírű! De csak itthon”.
Azért ez sem volt mindig így, kellett hozzá az az 50 év vasfüggöny. Így legalább fellélegezhettek a világ technocolos édesborai: a Király jól el van rejtve, marketingszempontból is.
Akad azonban a világban pár MW is, aki osztja Mészáros Gabriella tanait, miszerint három-négy fehér bort determinál savszerkezete és magas szintű egyensúlyra való képessége a dobogóra. Ezek a Rajnai Rizling, a Loire mentén őshonos Chennin Blanc, a Furmint, és ide kell sorolni a Chardonnay-t is.

A Furmint itthon a nyolcadik legelterjedtebb fajta és talán a legtipikusabb magyar, annak ellenére, hogy eredete bizonytalan. Vannak, akik szerint dél-olasz, mások a Duna és a Száva közti területekre (a mai Horvátország és Szerbia), vagyis a történelmi Magyarország területére teszik eredetét. Genetikailag balkáni származású, de ennyi erővel szinte sok minden más fajta a trák és római idők óta. A fajtacsoporton belül megkülönböztethető a Fehér, Piros és a Változó furmint, de borászati jelentősége csak a Fehér furmintnak van. A környező országokban, illetve itthon több néven is hívják, pl. Zapfner, Szigeti, Som, Posipel, Moslavina Mosler, Furmint bianco, Sipon, Szalai. Legnagyobb területen a Tokaj-hegyaljai borvidéken termesztik, de alapvető fajta Somlón, illetve sokat várnak tőle a közeljövő soproni, egri, vagy észak-balatoni telepítései során is.

Kifejezetten késői érésű és rothadásra érzékeny. Ez az azonban előnyt jelent a különleges mikroklímájú tokaji hegyvidéken, ahol a szürke rothadást felválthatja az aszúsodást okozó nemes-rothadás. Szüretelése Tokajban hagyományosan október 28-án (Simon és Júda napján) kezdődött. Míg korábban Tokajban elsősorban édes és aszúborok alapanyagaként vált ismerté, a 2000-es évek óta száraz iskolázásban is egyre nagyobb minőséget ér el. (Konkrétan ikon bor lett Szepsy István 2000-es, száraz Úrágya furmintja.) Ehhez kiváló adottságú a vulkanikus talaj, amely mineralitással (ásványos, sós jegyek) teszi komplexebbé a fajta adottságait.

Bora illatos, tipikus illatjegyei a birs, körte, szőlővirág, és főleg botrytises késői szüretnél a citrusok. Hordós érlelésben méz, pisztácia, mogyoró és trópusi gyümölcsök (pl. ananász) is megjelenik benne. Kellő odafigyeléssel extrakt-gazdag, robusztus, kifejezetten kemény, savgazdag bor. 1-2 év érlelést igényel és általában 3-5 évig száraz iskolában is jól eltartható. Hogy a jövőben meg tudják-e borászaink alkotni furmintból az évtizedes potenciálú, „nagy magyar száraz fehéret”, még kérdés, de szerencsére sokan hisznek benne és dolgoznak rajta. Hiányzik azonban az évszázados tudás, a dűlők, az egyes klónok, és a technológia több generációs összefüggéseinek ismerete, hogy mitől lesz a Furmint Burgundia boraihoz hasonló potenciálú? Mert sokszínűségében, a terroir adottságaiban talán ehhez lehetne leginkább hasonlítani egyes somlói és hegyaljai tételeit. Az utóbbi években egyre több borász vél összefüggést találni a potenciál és a botrytis teljes kerülése között a száraz tételekben, illetve az almasavbontás is növelni látszik az élettartamot, bár ez utóbbi sok vitára ad okot.

Egy hétvégén összejöttünk hát, s vakon kóstolva vágtunk a feladatba. Illetve a borokat előzetesen három csoportba válogattuk, karakterük és életkoruk alapján, de az egyes etapokon belül ismeretlen volt a sorrend. A borokat 100-as skálán pontoztuk, de itt csak az annak megfelelő csillagok számát adom meg, hiszen sok lenne a szubjektív elem. És mivel nem kifejezett célom a termelők erőfeszítéseinek minősítése, sőt mivel minden tétel termelője már többször bizonyította elkötelezettségét, így a 3 csillag alatti – elsősorban évjárat függő – tételeket nem fedem fel. Fontos, hogy a leírások a tétel leleplezése előtt születtek, így lehetnek ellentmondások.

I. kör: Nehezebb évjáratok, idősebb tételek

1. Lenkey Pincészet: Birtok furmint (2005)
Szín: Halvány arany.
Illat: Picit vegetális, hordós érlelés jegyeivel.
Íz: Érett furmint karakter, szép savak, sőt egyensúlya a savak felé billen. Több test jó lenne. Kemény szerkezet, férfias. (3*+)

2. Demeter Zoltán: Veres-dülő. Mád (2005)
Szín: Komoly test, érett arany.
Illat: Érett, akácmézes, túlérett trópusi gyümölcsökkel.
Íz: Szép egyensúly, pici maradék cukorra gyanúra okot adó édes érzet, érett gyümölcsösség. Lecsengés hosszú és ásványos. Szép bor. (4*)

3. Homonna, Határi-dűlő (2004)
Szín: Világos szalma sárga.
Illat: Citrusok, füst, gyógyszeres ásványosság. (Mások szerint kellemetlen éget gumi.)
Íz: Egyensúlya picit sav felé billen. Ásványossága szinte vibrál. Ízében szintén citrusok, és ásványok. Még időt kért, nagy potenciál. Felsejlő elegancia. Nehezen érthető tétel. (4*)

4. Nobilis: Furmint Barakonyi-dűlő (2004)
Szín: Halvány sárga.
Illat: Bottrytis, vegetális karakter és többek szerint mazsolás-túró.
Íz: Nem harmonikus, maradék cukor mellett kicsit nyersek a savak. Összességében disszonancia érezhető. Levegőn egyensúlya javul. (4*-)

5. Áts Károly (Royal Tokaji): Furmint (2005)
Szín: Halvány sárga.
Illat: Füstös, vegyszeres, ásványos (Somlóra gondoltunk sokan).
Íz: Fiatalos, savakra épülő frissesség. Ízvilágát is savak vezetik, citrusok, őszibarack és rengeteg ásvány. Lecsengésben picit fából származó kesernye. Szikár.

Meglepetés volt, egész más, öregebb karakterre emlékeztünk (4*)

6. Kikelet: Furmint (2005)
Szín: Világos, zöldes sárgás.
Illat: Tiszta, hűvös, menta, ásványosság, elegancia.
Íz: Egyensúlya kifejezetten savak felé billen, de elegáns. Fiatalos, szikár, ásványos. (4*)

7. Béres: Lőcse-dűlő (2004)
Szín: Világos sárga.
Illat: Tiszta, klasszikus érett furmint. Gyógynövények, akácvirág, méz.
Íz: Kifogástalan egyensúly, élénk savakkal és potenciállal. Ízvilága ásványos, érett gyümölcsökkel. (4*+)

8. Oremus: Mandolás (2003)
Szín: Világos arany. Koráról árulkodik.
Illat: Tiszta, nagyon szép érett gyümölcsösség, sok ananásszal (várhatóan új hordós tétel).
Íz: Kóstolva érezhető enyhe oxidáció, de élvezetes. Szájban is újhordós karakter, ananász, érett gyümölcs. Még elegendő sav. Egykor elegáns lehetett. (4*-)

9. Degenfeld: Barrique Furmint (1998)
Szín: Érett, arany sárga.
Illat: Öreg furmintos karakter, púderes, pici oxidációval.
Íz: Még egyensúlyos, szépen öregedő tétel. Elegendő, szép savkészlet, hosszú, nagyon ásványos.
Tiszteljük a korát, és meglepő kondícióban van! (4*-)

10. Somló, Gyögykovács: Furmint (2002)
Szín: Világos szalmasárga.
Illat: Zárkózott, vegyszeres, füstös.
Íz: Tökéletes egyensúlyban lévő, szépen érő idősebb tételnek gondoljuk, de még potens. Ízében rendkívül ásványos, hosszú, komplex. (4*+)

11. Oremus: Mandolás, Misebor, félédes (1997)
Szín: Idősebb, érett arany.
Illat: Oxidált furmint illat, de nem széteső. Kandírozott trópusi gyümölcsök, papaya.
Íz: Jó egyensúly, elegendő savval. Túlérett trópusi gyümölcsök. Még hosszú, lecsengésben meglepő porcukoros szamóca. Remek!
Meglepő életkorban. (4*)

II. kör: Potens tételek

12. Tokajicum: Szüretlen Furmint (2006)
Szín: Érett világos arany.
Illat: Tiszta, érett furmintos, sok körte, birs és méz.
Íz: Nagyon szép egyensúly. Telt, krémes, gyümölcsös és egyben ásványos. Vibráló, elegáns!
Az este első „hűha-furmintja”! (4*++)

(2 nap után is tartja magát hasonló adottságokkal. Talán mézes gyümölcsössége vált hangsúlyosabbá.)

13. Barta: Öreg Király dűlő (2007)
Szín: Világos sárgás.
Illat: Újfahordós, vanília, tutti frutti. Fiatal. (2 nap után a hordós jegyek helyét átveszi a méz és ásványosság illatban is.)
Íz: Remek egyensúly, potens savkészlet. Édeskés, tósztos, hordóból származó jegyek, gyümölcsösséggel. Krémes, nagyon ásványos. Hosszú. Lecsengésben sok fa, és még több ásvány. Fiatal, nagy potenciál. (4*)
Ennyit arról, hogy egy új ültetvény képes-e visszaadni a terroirt? Ez a bor maga az Öreg-király, ilyen fiatalon is!
(2 nap után komplexitása ízben is fokozódik, feltétlenül érlelendő tétel.)

14. Orosz Gábor: Betsek (2006)
Szín: Világos sárga.
Illat: Még új fás jegyek vezetik, ananász, füst. Ásványos. Felsejlő elegancia.
Íz: Első benyomás, hogy nagyon fiatal és nagyon fiatal. Magas az alkohol, de nem egyensúlytalan. Mindene sok, irdatlan koncentráltsággal, rengeteg ásvánnyal. Még időt kér. (4*+)

15. Somló, Györgykovács: Furmint (2006)
Szín: Világos sárga.
Illat: Hordós jegyek vezetik: vanília, tutti frutti, körte, birs. (2. nap a hordós jegyek háttérbe kerülnek, tűzköves, enyhe mézes, gyümölcsös, nagyon szép illat.)
Íz: Közepesnél kisebb test, és többen laposnak találjuk. Pedig van benne sav, de az picit éretlen benyomást kelt. Lecsengése szinte keserű, nagyon ásványos.
(Többen úgy érezzük, hogy Orosz Gabi ledöngölő stílusa után nem esélyes.) (4* alja)
(2 nap határozottan kinyílt, elegánsan ásványos. Érlelendő tétel.)

16. Oremus: Mandolás (2006)
Szín: Világos szalma.
Illat: Új hordós, de nem túlzó. Naspolya, zöld alma, körte, ananász.
Íz: Szép egyensúly. Üde, elegáns, és hosszú. Ízében új hordós jegyek mellett ásványosság. (4*)
(2 nap után is állja a sarat. Talán az alkohol érzet erősödött.)

17. Patricius (2005)
Szín: Világos sárga.
Illat: Rendkívül elegáns, birs, naspolya, pici hűvösség, menta.
Íz: Közepesnél nagyobb test. Egyensúlyban, de pici édes érzet zavarja az eleganciát. Ízében új hordós karakter, gyümölcsös. Kellemes és szépen érik. (4*+)

18. Királyudvar: Tokaji Furmint (2005)
Szín: Világos szalma sárga.
Illat: Nagyon szép, elegáns illat, sok körtével.
Íz: Finom elegáns savkészlet, nagyon ásványos. Hosszú, légiesen könnyed, lecsengésben gyógyszeres, nem bántó kesernye .(4*+)

III. kör: Várhatóan nagyágyúk

19. Szepsy: Úrágya (2006)
Szín: Halvány arany.
Illat: Lassan nyíló komplex illat. Ásványos, körte, csemege kukorica, bodza. (2 nap után illatban pici likőrős fáradtság, érett naspolya.)
Íz: Nagy test, brutális, de elegáns savkészlet, rengeteg ásvány, komplexitás. Nagyon fiatal. (5*-)
(2 nap után ízében nem érhető tetten semmilyen fáradtság. Érett furmintos karaktert mutat, talán nem lesz olyan hosszú életű mint elődjei.)

20. Bott: Exczelenciás (2005)
Szín: Világos citromsárga.
Illat: Komplex (méz, citrusok, szépen integrálódott fa), elegáns, vibráló. (2 nap után fáradtság minden jele nélkül mézes-gyümölcsös karaktere erősödött, nagyon szép sárgabarack jelent meg.)
Iz: Vibráló, hatalmas test és ragyogó savkészlet. Lecsengésben ásványosság, komplexitás, körtés-citrusos ízjegyek. Nagyon elegáns, hatalmas potenciál! (5*)
(2 nap után is csak felsőfokban beszélhetünk a borról, markáns savkészlete alapján évtizedes potenciált is ígérhet.)

21. Szepsy: Szt. Tamás (2005)
Szín: Világos arany.
Illat: Intenzív, vegyszeres üvegre emlékeztető illat, többeket zavart. (2 nap után ez tompult, ásványosság mellett megjelent egy érett, könnyebben szerethető furmint karakter.)
Íz: Egyensúlya kifogástalan. Ízében hordóból származó füst, többek szerint égett bakelit, gyógyszeres kesernye, rengeteg ásvány. Nem könnyen szerethető, de nagy formátumú bor! (4*)
(2 nap után ízében a füstös-égett gumis karakter az ásványos koncentrációnak adta át helyét. Rendkívül komplex, egyedi karakterű. Ebben az állapotban eléri az 5 csillagot.)

22. Királyudvar (Szepsy): Úrágya (2000)
Szín: Világos szalma, arany és zöldes reflexek.
Illat: Érett és komplex: meleg gyümölcsök, mézes körte, pici vargánya és avar.
Íz: Gyönyörű egyensúly, érett komplexitás! Lágy, krémes és irdatlanul hosszú. Ízében egzotikus fűszerekkel. (5*)
(2 nap után illatban fokozódott ásványos jellege. Kóstolva minden fáradtság nélkül továbbra is hihetetlen komplex csoda!)

23. Tokajicum: Héja (2007)
Óarany szín, nem a barnás, inkább a ragyogó borostyán fajtából. Mindenki örült a „záró aszúnak”. Pedig nem az. A pincészet héjon erjesztett furmint tétele kísérlet és tisztelgés az ősi technológiák előtt.
Illata végtelenül komplex: szárított-aszalt gyümölcsök, vörösborra emlékeztető jegyekkel.
Íz: Kókusz, hatalmas test, rengeteg sav és tannin. Irdatlan komplexitás és ásványosság. Még nagyon fiatal, tanninjai nyersek, savai vadak. Több hordós érlelés jó lett volna, de feltétlenül időt kér (4*)
(7 nap múlva illatában még semmi jele az oxidációnak. Még komplexebb, érett sárgabarack, bergamot olaj, dohány. Savai szépen kerekedve, de nem laposodva. Tanninjai is „ihatóbbak”, bár markánsak maradtak. Vakon kóstolva a vörös Menoirra gyanakodnák, ízében van egy muskotályos, virágos érzet. Kalandos tétel, nem a mindennapokra.)
(14 nap múlva még mindig nyitott palackból: Illatban semmi oxidáció, birs, körte befőtt, szegfűszeg, pácolt pipa dohány. Izében semmi fáradtság, potens savak még mindig, és végre a tanninok is behódoltak az ihatóság egén. Ízben sárgabarack dominál.)
Igazi kaland ez a tétel! Talán ebben a technológiában rejlik a furmint élettartama? Mindenesetre nem a közérthető és behízelgő ivóbor kategória.

ÖSSZEFOGLALÁS

Általánosságban elmondható, hogy a kóstolás során a szőlőtermesztési szempontból nehezebb 2004-2005-ös év tételei szerepeltek a skálán háttrébb, illetve az ettől öregebb tételek élvezhetősége erősen bizonytalan volt. A 2006-os tételek egyértelműen a csúcson végeztek, az ettől fiatalabbak még időt kérnek, de ígéretesek. Nagy öröm volt, hogy a tételek nemzetközi mércével mérve is kiemelkedő fehér bornak számítanak!

Ha van kedved, kérlek oszd meg véleményed Vendégkönyvemben!

2009. május

Kárpáti Péter