Útleírások

Egyiptom - Sátorral a Fehér Sivatagban
Horvátország - Zadar környéke
Horvátország - Tavaszi hosszú hétvége Dubrovnikban
Indonézia - Jáva és Bali, Hong Kongi kitérővel
Kuba - 1400 km négykeréken
Madeira - Téli túrák az örök tavasz szigetén
Olaszország - Nápoly és környéke
Olaszország - Toszkána: Borok és etruszkok nyomában
Spanyolország - Őszi séták Barcelonában
Spanyolország - La Manga-i csillagtúrák
Spanyolország - El Camino
Törökország - Gulettel az ókori Lykia nyomában
Törökország - Kappadókia
Törökország - Kappadókia reloded
Törökország - Kappadókia full time
Törökország - Őszi túra csecsemővel
Törökország - Isztambul
Törökország - Kalandozások É-Mezopotámiában
Törökország - Lykiai út


Borok

 Borfajta leírások
 Borkostolás Jegyzetek
A Sangiovese magasiskolája
Kóstolási jegyzetek
Rendhagyó Hungaricum kóstoló
Miért éppen Grúzia, Törökország és Bulgária
Dalmát bortúra - 2011, 2018
Spanyolország - Katalán bortúra
Török bortúra - 2013május
Portugál bortúra - 2014 április
Loire - kóstolási jegyzetek 2018


Extrák

 Vendégkönyv
 Képtár


Kóstolási jegyzetekA nemzetközi nagyágyúk kóstolásáról írt cikkeknek meg van az az idegesítő tulajdonsága, hogy halandók számára általában elérhetetlenek az adott tételek. Nem így van ez Toszkána boraival, amelynek autentikus lelőhelye akad a Hold utcai Enoteca Montalcinoban. Az elmúlt hónapokban több kóstolóra is lehetőség nyílt, a 2004-es új évjárattól kezdve, egy Biondi-Santi tematikus, és a Wine Spectator által 90 pont felettire értékelt 1997-es évjáratok tételeiből.
A következőkben ezek közül mazsolázva szeretném érzékeltetni a fajta potenciálját. (A zárójelben szereplő árak a jelenlegi átlagárak. Elsősorban a Hold utcából, vagy annak hiányában az internetről származnak.)

Capanna: Brunello (2004) (kb. 30 euró)
1957 óta a Cencioni család tulajdonában álló hagyományos értékeket valló pincészet.
Világos rubin színe is hagyományos iskolára vall. Illata komplex, gyümölcsösség egzotikus felhanggal és ásványosság. Közepes test, feszes savszerkezet, fiatal tanninok.
Komoly egyensúly, remek potenciál. (87 pont)

Casanova di Neri: Tenuta Nuova (2004) (kb. 60 euró)
A kis pincészet 2001-es tételének a Wine Spectator 2006-ban 97 pontot és az „Év Bora” címet adományozta. Amerikai ízlés - mondhatnánk, hiszen a tétel csak barrique hordóban érett. Ennek ellenére illatában nem az édes, vaníliás karakter dominál. Elegáns, hűvös-zöldfűszeres, ásványos. Kóstolva már sokkal inkább az új hordó vezeti. Hatalmas test, tömör szerkezet, mindene sok, főleg a sav és tannin. Nagyon fiatal és nagyon kócos, de hatalmas potenciált képvisel. (87 pont)

Sesta di Sopra: Brunello (2004) (kb. 55 euró)
4000 palack brunello készül ezen a 800 éves történelemre visszatekintő birtokon. Hagyományos iskola, barrique használat nélkül.
Illata intenzív, vibráló komplexitásában ásványos és gyógynövényes. Fiatal kora ellenére érett benyomást kelt, lágyabb sav-tannin szerkezete miatt. Ízében is komplex és ásványos. Érettebb szőlő borának tűnik, ami miatt már nem hiba meginni. (89 pont)

Biondi-Santi: Rosato di Toscana (2006) (kb. 30 euró)
Kilóg a brunellok sorából, de olyan hatást gyakorolt rám életem első sangiovese rozéja, hogy nem tudom kihagyni.
Sötét pink színű bor, széleken hagymahéj reflexekkel. Illata nekem tetszik, bár több kóstolónak furcsán animális, füstös, gombás. Izgalmas! Hosszasan levegőztetve kifejezetten elegáns, buja és egzotikus karaktert mutat.
Kóstolva a 13% alkohollal együtt is remek egyensúlyban van, szép savakkal és ásványossággal. Ízében többen szép élesztős-kekszes jegyeket fedeztünk fel. (88 pont)

Ciacci Piccolomini: Brunello Riserva (1997) (kb. 100 euró)
Illatában is érezhetően, de nem tolakodóan új hordós tétel. Érett, elegáns és komplex, benne csokoládé, rumos meggy, túlérett szeder, pici vanília.
Kóstolva robosztus, korát meghazudtolóan vibráló savszerkezettel, érett tanninokkal, remek egyensúlyban. Ízkaraktere tökéletesen érett, komplex, gyümölcsösséggel és ásványos jegyekkel. Zseniális bor! (92 pont)

Biondi-Santi: Brunello Riserva (1998) (kb. 280 euró)
Illata lassan nyílik, majd végtelenül elegáns és komplexé válik. Ásványos, csokoládés, mogyorós jegyek.
Kóstolva egyszerre érett karakterű és mégis fiatalos. Remek savak mellett tanninjai eléggé szárítanak, ettől szikár benyomást kelt. Határozottan felismerhető Biondi-Santi stílus. Ízvilágában szárított eper, dohány, gomba, föld és ásványok. Haladóknak. (92 pont)

Gorelli (Tenute Le Potazzine): Brunello (1997) (kb. 100 euró)
Szintén tradicionális pincészet, amely borait hosszú ideig (akár 30 nap) erjeszti héjon és csak 30-40 hektós nagy hordót használ. Borai nem közérthetőek és általában jelentős érlelési időt igényelnek. Ezzel itt most nincs is gond.
Illata érett, rendkívül komplex, benne szárított gyümölcsökkel, fűszeres szárított paradicsommal. Kóstolva fiatalos lendület, szinte tökéletes egyensúly. Az egész bor vibrál. Ízvilágában fanyar gyümölcsök, meggy, kakaó. Úgy szofisztikált és elegáns, hogy közben könnyed, már jól iható. (93 pont)

Salvioni: Brunello (1997) (kb. 110 euró)
Szintén hagyománytisztelő borászat. A bor a Wine Spectatortól anno 96 pontot kapott.
Illata klasszikus érett brunello, melegebb karakterrel. Pici animalitás, fűszerek, csokoládé, meggy és kakaó. Az eszményi pillanatban kóstoljuk, tökéletesen a csúcson van. Egyensúlya szinte tökéletes, savai még lendületesek, de tanninja teljesen éretten simulnak bele. Komplex ízjegyei közül a dió, dohány, meggy és a keserű csoki a legdominánsabb. (93 pont)

Siro Pacenti: Brunello (1997) (kb. 80 euró)
Pacenti az új világi trend egyik emblematikus kis borászata, aki a tengeren túl rendre igen magas pontokat kap. Például ez a bora 97 pontot kapott a WS-tól. Eközben az öreg kontinensen olyan szakírók, mint pl. Jancis Robinson, a borokat ugyan nagy bornak, de nem igazi brunellonak tartják.
S valóban, ha nem tudom mit iszom, akkor a meleg, érett, sőt lekvárosan túlérett gyümölcs illat, valamint az édeskés fásság alapján valamilyen „szupertoszkán” csoda jutna eszembe. Kóstolva tökéletes egyensúly, remek sav-tannin szerkezet, és krémes robosztusság fogad. A szépen integrálódott barrique hordós ízjegyeket, édes gyümölcsök lengik körül. Nagy és behízelgő tétel, de valóban nem brunellós. (89 pont)

Salicutti: Brunello (1997) (kb. 80-100 euró)
Montalcino első organikus birtoka, kb. 8000 palack brunello terméssel.
Komplex és elegáns illata erőteljesen ásványos, szárított gyümölcsökkel, gombával, pici animalitással. Kóstolva rendkívül feszes, miközben robosztus. Kifinomult, szofisztikált tétel, az érettség tökéletes csúcsán. Komplex, rengeteg szárított gyümölccsel, ásvánnyal. Az egyik legjobb, amit kóstoltam. WS 98 pont. (95 pont)

Ha van kedved, kérlek oszd meg véleményed Vendégkönyvemben!

2009. május

Kárpáti Péter