Útleírások

Egyiptom - Sátorral a Fehér Sivatagban
Horvátország - Zadar környéke
Horvátország - Tavaszi hosszú hétvége Dubrovnikban
Indonézia - Jáva és Bali, Hong Kongi kitérővel
Kuba - 1400 km négykeréken
Madeira - Téli túrák az örök tavasz szigetén
Olaszország - Nápoly és környéke
Olaszország - Toszkána: Borok és etruszkok nyomában
Spanyolország - Őszi séták Barcelonában
Spanyolország - La Manga-i csillagtúrák
Spanyolország - El Camino
Törökország - Gulettel az ókori Lykia nyomában
Törökország - Kappadókia
Törökország - Kappadókia reloded
Törökország - Kappadókia full time
Törökország - Őszi túra csecsemővel
Törökország - Isztambul
Törökország - Kalandozások É-Mezopotámiában
Törökország - Lykiai út


Borok

 Borfajta leírások
 Borkostolás Jegyzetek
Borfesztivál-2007
Dél-Afrika borai
Kis "Syrah"-alista kóstolás
A Sangiovese magasiskolája
Rendhagyó Hungaricum kóstoló
Furmintológia és Nagy Furmint-kör
Miért éppen Grúzia, Törökország és Bulgária
Dalmát bortúra - 2011, 2018
Spanyolország - Katalán bortúra
Török bortúra - 2013május
Portugál bortúra - 2014 április


Extrák

 Vendégkönyv
 Képtár


Borfesztivál körkép

2007.09.07.

1995 óta minden Borfesztiválon ott voltam, és az idén is nagyon vártam már. Az időjárás péntekig elég ijesztőnek tűnt a szabadtéri programhoz, de végül csak a csütörtök esett az elemek áldozatául. Kis csapatunkkal péntek délután érkeztünk és kisebb szemerkélő esővel megúsztuk. A hétvége azonban már ragyogó napsütéssel ajándékozta meg a látogatókat. Gondlom a - pénteken még a kis forgalomra panaszkodó - borászok is elégedettek voltak, ha bírták a rohamot.

 

Számunkra a Fesztivál bizonyos értelemben több mint szabadidős program, hiszen kiváló metszetet kaphatunk a forgalomba kerülő évjáratokról, régi és új borászatokról, amelyek boraiból akár érdemes lehet néhány palackot elfektetni. Így a tavalyihoz képest zordabb péntek este nekünk kedvezett, jól viseltük a tömeg hiányát.

 

Bevallom, nehezen hiszem, hogy a világon szebb helyen lehetne Borfesztivál, mint a kivilágított Budai Vár udvaraiban, a lenyűgöző Duna-parti panorámával. Büszkeséggel tölt el a borokat elégedetten és tömegesen kóstolgató külföldiek látványa, akiken látszik, le van nyűgözve a látványtól is.

 

Magyarországi borok

 

Első kóstolni valónk Bárdos Saroltához, a Tokaj Nobilishez vezetett. A remeknek ígérkező 2006-os évjáratból az elsőként kóstolt Furmint egy érett, nagy testű, intenzíven gyümölcsös, hatalmas savharmóniát megvillantó, minerális műremek. Az ezt követő Hárs a 2005-ös évjárat méltó utóda lesz, hazánk egyik legnagyobb Hárs-ígérete. Brutális test, amelyben egyelőre a terroir és a hordó tombol, legalább 2 éves palackérlelést kér. A Kövérszőlő egy elegáns, jellegzetesen virágos, gyümölcsös édes bor. Létezik egy Selectio változata, amelyet teljes egészében lekötött a Vinum Primatis Borrend. Nem csodálkozom, hiszen ritka nagy édes borral állunk szemben. Eleganciája és illatjegyei Sémillion szerűek. A fajta jegyekkel ellentétben komoly savkészlet és hatalmas test teremt tökéletes egyensúlyt a maradék cukorral. A bor lecsengése rendkívül sós, amely meghökkentő harmóniát teremt az induló édességgel.

 

Folytatva a tokaji sort a következő tételünk a Patrícius már forgalomban lévő 2006-os száraz Furmintja volt. Intenzíven illatos, amelyben trópusi gyümölcsök, méz, pici fás vanília jelenik meg. Kicsit édeskésebb karakter, mint amit kedvelek, de zamatos, finom bor.

 

A Tokajicum standján Majoros László és felesége Hajni kóstoltatta boraikat. A 2004-es Furmint csodálatosan harmonikussá vált a palackérés során, holott korábban elég egyszerű, könnyed tételnek tűnt. Mostanra gyönyörűen érett savak, intenzív trópusi gyümölcsös, sárgadinnyés illatok és zamatok alakultak ki benne. A 2006-os Furmint még hordóminta, amelyben a 7g/l maradék cukor nagy testtel, határozott érett savgerinccel és magas alkohollal került egyensúlyba. Remek évjárat, nagy bor ígérete. A félédes 06-os Hárslevelű reduktív technológiával készült, ami intenzív hársmézes, virágos jegyeket őrzött meg ebben a nagytestű, komplex, kifejezetten minerális, sós lecsengésű borban.

 

A Feind borászat standján az arany érmes, hordós érlelésű 2006-os Chardonnay a furmintokhoz képest nem tudott labdába rúgni nálam, de egyébként hibátlan szerkezetű, talán kissé túl fás, érlelendő tételnek tűnt. Első vörös borom a 2006-os Shiraz nekem túl könnyednek találtatott, hiányoltam a fűszerességet és a komplexitás jegyeit. Ettől függetlenül nagyon szép gyümölcsös, meggyes-marcipános karakterét kedveltem.

 

Következő kóstolónk Etyekre, vagyis a Rókusfalvy Pál és Hernyák László standjára vezetett. Rókusfalvy Pál ismert média személyiség, én marketing ügynökségével dolgoztam együtt vagy 12 éve. Szerencsés ember, aki 2001-ben alapított borászatot Etyeken, ahol a borturizmus fellendítésének vezéralakja lett. Borai évről évre jobbak, 2006-os tételei viszont annál is távolabbra mutatnak. Már a 7*7-en feltűnt a még hordóban érlelődő Pinot Blanc-ja. A mostani kóstolóból a 14 körüli alkohollal, hatalmas testtel megáldott, meglepő karakterű Zöldveltelini-je volt a legemlékezetesebb. Feltehetően megosztja majd a szakmát és a közönséget is az a Sauvignon Blanc, aminek brutális 15-ös alkohollal is lépést tartó teste egyébként meglepő egyensúlyt mutat.

Hernyák László standján először egy fiatalember mesél a megszokottnál lelkesebben és hosszabban a borokról. Hamar kiderül, hogy a család sarja, akiről később az apja meséli csillogó szemmel, hogy egy nap azzal állított be, hogy ő is inkább azt csinálná, amit a család. A kézműves karakter és a kiváló évjárat együtt csodás tételeket eredményezett 2006-ban. A fehér Birtokbor, egy nagyszerű házasítás Pinot Noir, Chardonnay és Sauvignon Blanc fajtákból. A Zöldveltelini is emlékezetes maradt, akár csak a 7*7-en már kóstolt Szürkebarát, amely egy komplex, a virágmezőkön túl szinte minerális jegyeket felmutató nagy bor. A 2006-os Sauvignon Blanc egészen különleges karakter, amellyel a mester a fajta élettartamát feszegeti. Az üde frissen fogyasztandó tipikus blanc-okon túl a cél egy hosszabban érlelhető, legalább 4-5 évet „tudó” bor készítése. Ezt a tételt kóstolva akár el is tudom hinni, hogy évekre szóló potenciál lapulhat ebben az összhatásában is furcsa és különleges borban. Összetett, bonyolult íz és illatjegyeiben fehérhúsú őszibarack, barackmag és keserű mandula dominál, amelyet mineralitás egészít ki.

 

Következő borászunk Heimann Zoltán volt. Tavaszi bortúránkon szinte minden tételt még hordóból kóstoltunk, most palackból is ellenőriztük a minőséget J. Elsőként a Viona néven futó Viognier került poharunkba. A vártnál könnyedebb, illata virágos, körtés, ízében ananászos, likőrös, lecsengésében még a fa dominál. Érdemes még palackban érlelni tovább, már ha savai bírják ezt. Mert abból egy kicsivel több jó lenne. A Kékfrankos intenzíven fűszeres, könnyeden elegáns és tökéletesen harmonikus! Remek választás! Shiraz a birtokon önállóan csak kivételesen meleg és száraz évjáratokban készül. Remek bor, potenciált ígérő elegáns savkészlet, amelyben intenzív piros-bogyós gyümölcsök vibrálnak. Karaktere könnyed, de határozottan komplex.

Levezetésként a Cervaes 2004 hihetetlen intenzív friss eper illattal fogad. A bort mostantól kell kóstolni, csodás harmóniában van és az évjárat ellenére remek tétel. Könnyeden elegáns, miközben savharmóniája és komplexitása lenyűgöző.

 

5 órás - alapvetően fehérbor domináns - körsétánk utolsó állomása szintén fehér irányba, a Bazaltman-ként emlegetett Laposa Pincészethez vezetett. A 2006-os évjárat itt is megmutatta mire képes a terroir, a kiváló szőlő és egy kiváló borász.

A Bazalt Cuvée magas extraktról árulkodó, olajos mozgású. Ez a későbbiekben minden Bazaltborra igaz lesz. Illatában a szürkebarát dominál, gyógynövény, kamilla, pici fa. Ízében fehér húsú őszibarack, sós kamillatea. Még érlelendő, hatalmas potenciál. A Szent György-hegyi Olaszrizling intenzív illatában rezeda, keserű mandula, körte dominál. Kortyolva is intenzív, zamatos, keserű mandula, alma, mézes jelleg. A Juhfark brutálisan sós, évekre (hanem évtizedre) szól.

Levezetésként a Róza nevű félédes bort kortyoljuk, amely a K3 nevű olaszrizling és az ezerjó keresztezéséből előállított hibrid terméséből származik. Csak tájborként kerülhet forgalomba. Érdekes, kellemes és erőteljesen minerális… Vagyis ilyesmit írtam füzetembe, de nem vagyok benne biztos, hogy az óvatos kóstolgatás és kiöntögetés ellenére teljesen objektívek maradtunk J

 

Az estét egy Lacikonyhában zártuk a Vár oldalában, ahol 1 méteres serpenyőben ropogósra és pirosra sült csülökkel - rendkívül elégedetten - óvtuk gyomrunkat a savaktól, amíg kb. este 11 körül ki nem raktak bennünket is a biztonsági őrök.

 

A Borfesztivál idén is szép volt, jó volt, jövünk jövőre is!

 

(A nem saját képekért köszönet a Deluxe magazinnak, a Borbarátnak, a borászok oldalainak.)


Ha van kedved, kérlek oszd meg véleményed Vendégkönyvemben!

Kárpáti Péter